Korisni savjeti za vozače

Predstojeći godišnji odmori će za vozače iz Republike Srpske i BiH biti poseban test u zemljama Evropske unije (EU). Sada, kada su granice otvorene i kada su šengenske vize ukinute, mnogi će automobilom krenuti bar do Slovenije, Italije ili Mađarske. Međutim, čašica više izmjerena alko-testom tamo se papreno plaća, kao i brza vožnja.

Republika Srpska 18.07.2014 | 22:28
Korisni savjeti za vozače

Neophodno je, kada se sjedne za upravljač vozila znati mnogo toga, pa i to da kazne za saobraćajne prekršaje poput vožnje u alkoholisanom stanju ili prekoračenja brzine u nekim zemljama EU dostižu sumu pet do deset puta veću od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Ako putuju kroz Austriju vozači treba da znaju da saobraćajna policija može na licu mjesta da im naplati kaznu, ali samo ako kazna nije veća od 36 evra. Ukoliko je veća, vozač mora da ostavi depozit policajcu, a preostali iznos da uplati u pošti ili banci. Kazna za prekoračenje brzine od 10 kilometara na čas u naseljenom mjestu je od 20 do 762 evra, a tačan iznos kazne zavisi od procjene policije koliko je takvim postupkom ugrožena bezbjednost u saobraćaju.

Kazna za nevezanje pojasa 72 evra

Što je prekoračenje brzine veće, kazna se povećava a može iznositi i do 2.180 evra (za prekoračenje veće od 50 km/h). Sve osobe koje se nalaze u automobilu moraju da vežu pojas (na prednjem i na zadnjem sjedištu), a nevezivanje pojasa košta 72 evra. Kazne u Sloveniji su niže, ali te sume sigurno ne prijaju džepovima vozača iz RS. Ako prekorači brzinu u Ljubljani i vozi 30 kilometara na čas brže od dozvoljenog, vozač će platiti kaznu minimum 1.000 evra. Vozači ne bi trebalo da se usuđuju da u slovenačkim gradovima prolaze kroz crveno svjetlo jer je kazna za taj prekršaj 250 evra. Osim toga, strani državljanin koga policija uhvati u prekršaju i koji nije platio kaznu, to će morati da učini kada bude izlazio iz zemlje. Da li je platio kaznu utvrdiće kontrola prilikom izlaska iz Slovenije, a ako nije, moraće da plati na graničnom prelazu.

U Hrvatskoj oduzimaju i pasoš vozaču

Metod naplate kazni u Hrvatskoj je dosta savremen, ako se zna da osim na licu mjesta, kazna može da se plati i u banci ili pošti i to u roku od osam dana. Kao predostrožnost u Hrvatskoj praktikuju i oduzimanje pasoša vozaču i zabranu izlaska iz zemlje dok se kazna ne plati. Hrvatski zakon zabranjuje vožnju u alkoholisanom stanju. Ako se ustanovi da vozač ima 0,5 promila alkohola u krvi, platiće 700 kuna.

I u Mađarskoj saobraćajna policija može naplatiti kaznu na licu mjesta. Ukoliko dozvole sebi luksuz da, na primjer, u Budimpešti prođu kroz crveno svjetlo, vozači će platiti 100.000 forinti ili oko 300 evra. Za Grčku je karakteristično da vozači moraju da imaju protivpožarne aparate u vozilima, što nije obaveza u većini evropskih zemalja, na primjer u Njemačkoj i Italiji.

Najoštrija novčana kazna za saobraćajne prekršaje je za vožnju u alkoholisanom stanju. Ovaj propust vozača u Austriji može koštati najviše 5.900 evra, a u Italiji čak 6.527 evra. Za ozbiljnije prekršaje u Njemačkoj, predviđena je i mjera oduzimanja vozila.

Obavezna oprema u vozilima:

Austrija - trougao (EC 27 standard), prva pomoć, nije obavezan protivpožarni aparat, reflektujući prsluk EN 471

Slovenija - trougao, prva pomoć, reflektujući prsluk, rezervne sijalice. Protivpožarni aparat nije obavezan

Hrvatska - trougao, prva pomoć, reflektujući prsluk, rezervne sijalice. Protivpožarni aparat nije obavezan

Mađarska - prva pomoć, reflektujući prsluk, trougao. Protivpožarni aparat nije obavezan

Grčka - trougao, protivpožarni aparat i prva pomoć

Crna Gora - trougao, prva pomoć. Protivpožarni aparat nije obavezan

Makedonija - trougao, prva pomoć. Protivpožarni aparat nije obavezan

Njemačka - trougao, prva pomoć. Protivpožarni aparat nije obavezan

Italija - trougao, reflektujući prsluk. Nisu obavezni protivpožarni aparat i prva pomoć.

Dozvoljena količina alkohola u krvi (u promilima)

Austrija - 0,5 ; Slovenija - 0,5 ; Hrvatska - 0,0 ; Mađarska - 0,0 ; Grčka - 0,8

Crna Gora - 0,0 ; Makedonija - 0,5 ; Njemačka - 0,5 ; Italija- 0,8 ; Bugarska - 0,0

Češka - 0,0 ; Slovačka - 0,0 ; Rumunija - 0,3 ; Turska - 0,5 ; Francuska - 0,5

Holandija - 0,5 ; Norveška - 0,5 ; Švajcarska - 0,8 ; Velika Britanija - 0,8

Napomene:

1. Visina kazne za prekoračanje brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gdje je prekršaj učinjen (u naselju ili van njega)
2. Visina kazne za alkohol zavisi od stepena alkoholisanosti (promila alkohola)
3. Visina kazne za prolazak kroz crveno zavisi od brzine kretanja prilikom koje je prekršaj učinjen.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

analjubljana

19.07.2014 06:33

Ova pravila vožnje ne važe za Milokrada! Njega nisu nikada pozvali u Sloveniju!

ODGOVORITE
Name

Petar

19.07.2014 09:39

Kakve veze ima Dodik sa ovim pitaj Boga. Bitno je da se lajkovi nekako skupe, a u Sloveniju ga ne'š ti zvat' ziher.

ODGOVORITE