Оптужнице због малверзација са документима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири особе које су за новчане накнаде омогућавале незаконито стицање држављанства и докумената БиХ.

Босна и Херцеговина 18.07.2014 | 10:18
Оптужнице због малверзација са документима

Оптужница је подигнута против Славише Трифуновића и Крсте Јокића из Бијељине, Зорана Трновца из Угљевика, те Драгане Кнежевић запослене у Центру јавне безбједности Бијељина на пословима стручног сарадника за послове пребивалишта, боравишта, личних карата и ЈМБГ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Њих терете да су постали чланови организоване криминалне групе коју је основао првооптужени Трифуновић да би остваривали незакониту имовинску корист.

Према оптужници, они су особама које немају право на идентификационе документе и држављанство БиХ, на основу кривотворених докумената, омогућили да буду уведени у ЦИПС систем и да незаконито добију документе БиХ.

Истрагом је утврђено да су оптужени прикривеном истражиоцу Агенције за истраге и заштиту БиХ током 2007. године омогућили незаконито стицање личне карте и путне исправе БиХ.

Овим кривичним дјелима проузроковане су штетне посљедице за БиХ и њен међународни углед, као и безбједност и повјерљивост система личних докумената.

Оптужене терете да су починили кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела кривотворење исправе и злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

У оквиру истраге очекује се подизање још оптужница против више особа у наредном периоду.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар