Optužnice zbog malverzacija sa dokumentima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje su za novčane naknade omogućavale nezakonito sticanje državljanstva i dokumenata BiH.

Bosna i Hercegovina 18.07.2014 | 10:18
Optužnice zbog malverzacija sa dokumentima

Optužnica je podignuta protiv Slaviše Trifunovića i Krste Jokića iz Bijeljine, Zorana Trnovca iz Ugljevika, te Dragane Knežević zaposlene u Centru javne bezbjednosti Bijeljina na poslovima stručnog saradnika za poslove prebivališta, boravišta, ličnih karata i JMBG, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Njih terete da su postali članovi organizovane kriminalne grupe koju je osnovao prvooptuženi Trifunović da bi ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Prema optužnici, oni su osobama koje nemaju pravo na identifikacione dokumente i državljanstvo BiH, na osnovu krivotvorenih dokumenata, omogućili da budu uvedeni u CIPS sistem i da nezakonito dobiju dokumente BiH.

Istragom je utvrđeno da su optuženi prikrivenom istražiocu Agencije za istrage i zaštitu BiH tokom 2007. godine omogućili nezakonito sticanje lične karte i putne isprave BiH.

Ovim krivičnim djelima prouzrokovane su štetne posljedice za BiH i njen međunarodni ugled, kao i bezbjednost i povjerljivost sistema ličnih dokumenata.

Optužene terete da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela krivotvorenje isprave i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru istrage očekuje se podizanje još optužnica protiv više osoba u narednom periodu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar