Хаг: Није било масовног силовања

Одбрана некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића данас је у Хашком трибуналу исказом свједока Милана Вујичића негирала оптужбу да су српски војници масовно силовали муслиманке у Фочи 1992. године.

Република Српска 17.07.2014 | 16:50
Хаг: Није било масовног силовања

Вујичић је пред Хашким трибуналом рекао да је ноћу чувао жене затворене у малој спортској сали "Партизан", коју је назвао "прихватилиштем", додајући да су оне у Фочу биле доведене из околних села која су напустиле муслиманске снаге, а с циљем да, како је навео, буду заштићене од српских паравојски.

"То је било чисто прихватилиште... То су биле слободне жене... само су биле на једном мјесту да би се ефикасније могле заштитити", рекао је Вујичић, напомињући да су преко дана те жене могле слободно да се
крећу, а да су се ноћу саме закључавале.

Он је навео да је стражу код "Партизана" "давао само четири ноћи" и да му је било речено да нико не смије да уђе код жена, преносе београдски медији.

"Нико није долазио и никакав проблем нисмо имали", рекао је Вујичић, додајући да није чуо да је касније било инцидената, те да је у то вријеме био на фронту.

Говорећи о затвореним мушкарцима, Вујичић је сугерисао да су старци почетком сукоба били склоњени у Казнено-поправном дому у Фочи ради сопствене безбједности и да су могли да напусте Фочу, додајући да о осталим притвореницима не зна ништа.

Он је потврдио да су у околини Фоче, по избијању рата, дјеловале паравојске из Србије и Црне Горе, које су пљачкале муслиманске, али и српске куће.

"Власти су их потом сузбиле, након што је у Фочу долазио Ратко Младић и средио стање", рекао је Вујичић.

Свједок није негирао да су џамије у Фочи биле уништене и оштећене, али је тврдио да се то, у већини случајева, десило током борби, јер су муслиманске снаге са минарета отварале ватру и џамије користиле као складишта муниције и експлозива.

Младићева одбрана наставиће сутра извођење доказа.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар