Hag: Nije bilo masovnog silovanja

Odbrana nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića danas je u Haškom tribunalu iskazom svjedoka Milana Vujičića negirala optužbu da su srpski vojnici masovno silovali muslimanke u Foči 1992. godine.

Republika Srpska 17.07.2014 | 16:50
Hag: Nije bilo masovnog silovanja

Vujičić je pred Haškim tribunalom rekao da je noću čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali "Partizan", koju je nazvao "prihvatilištem", dodajući da su one u Foču bile dovedene iz okolnih sela koja su napustile muslimanske snage, a s ciljem da, kako je naveo, budu zaštićene od srpskih paravojski.

"To je bilo čisto prihvatilište... To su bile slobodne žene... samo su bile na jednom mjestu da bi se efikasnije mogle zaštititi", rekao je Vujičić, napominjući da su preko dana te žene mogle slobodno da se
kreću, a da su se noću same zaključavale.

On je naveo da je stražu kod "Partizana" "davao samo četiri noći" i da mu je bilo rečeno da niko ne smije da uđe kod žena, prenose beogradski mediji.

"Niko nije dolazio i nikakav problem nismo imali", rekao je Vujičić, dodajući da nije čuo da je kasnije bilo incidenata, te da je u to vrijeme bio na frontu.

Govoreći o zatvorenim muškarcima, Vujičić je sugerisao da su starci početkom sukoba bili sklonjeni u Kazneno-popravnom domu u Foči radi sopstvene bezbjednosti i da su mogli da napuste Foču, dodajući da o ostalim pritvorenicima ne zna ništa.

On je potvrdio da su u okolini Foče, po izbijanju rata, djelovale paravojske iz Srbije i Crne Gore, koje su pljačkale muslimanske, ali i srpske kuće.

"Vlasti su ih potom suzbile, nakon što je u Foču dolazio Ratko Mladić i sredio stanje", rekao je Vujičić.

Svjedok nije negirao da su džamije u Foči bile uništene i oštećene, ali je tvrdio da se to, u većini slučajeva, desilo tokom borbi, jer su muslimanske snage sa minareta otvarale vatru i džamije koristile kao skladišta municije i eksploziva.

Mladićeva odbrana nastaviće sutra izvođenje dokaza.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar