Јамазаки: БиХ без плана обнове

Влада Јапана разочарана је чињеницом да БиХ нема конкретног плана обнове земље након поплава и што се говори само о прикупљању средстава, изјавио је јапански амбасадор у БиХ Хидео Јамазаки.

Република Српска 17.07.2014 | 17:48
Јамазаки: БиХ без плана обнове

Јамазаки је данас након посјете градској управи у Добоју, рекао новинарима да Влада Јапана не може одобрити средства на тај начин и да не жели тако пословати.

"Да би Влада Јапана одобрила новац, неопходно је да добијемо захтјев са различитих нивоа власти у БиХ за конкретни пројекат", истакао је Јамазаки.

Он је рекао да је позитивно изненађен стањем у којем се налази Добој након поплава, те подсјетио да је Влада Јапана само два дана након поплава, БиХ одобрила ургентну помоћ која је преко Црвеног крста Републике Српске дистрибуисана и овом граду.

Јамазаки је указао да је Влада Јапана донијела одлуку да се буџетска средства за ову годину од 2.000.000 КМ преусмјере ка општинама које су најтеже погођене поплавама.

Прем његовим ријечима, запослени у Амбасади Јапана у БиХ били су у прилици да посјете Добој и упознају се о пројектима који ће се кандидовати Влади Јапана за финансирање у овој фискалној години.

"Кроз програм ненамјенске помоћи, Влада је додијелила средства за набавку софистициране опреме за борбу против поплава, која ће бити обезбијеђена, највероватније, до краја ове године", истакао је Јамазаки и додао да је ријеч о возилима за спашавање и опреми за изградњу система за рано упозоравање.

Јапан од власти БиХ очекује даље захтјеве, уколико постоје додатне потребе за опремом, да би БиХ изградила систем раног упозоравања и радила на систему превенције.

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић рекао је да је током данашњег састанка јапанска делегација упозната о проблемима града након мајских поплава, те о начинима помоћи да би се живот грађана вратио у нормалу.

На састанку је разговарано и о начинима побољшања система када су у питању кризне ситуације, те комуникације између надлежних градских, ентитетских и институција на нивоу БиХ, да би се избјегле проблематичне ситуације с циљем бржег реаговања.

Амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки и делегација Владе Јапана разговарали су са градском управом о актуелној ситуацији у овом граду, унапређењу међусобне сарадње, те помоћи и подршци јапанске Владе након катастрофалних поплава у БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

21.07.2014 19:45

Какав црни план, наси политицари од заврсетка рата прије двадесет година нису успјели направити никакав план за помоћ народу, једино су направили планове како да пљачкају народ.

ОДГОВОРИТЕ