Jamazaki: BiH bez plana obnove

Vlada Japana razočarana je činjenicom da BiH nema konkretnog plana obnove zemlje nakon poplava i što se govori samo o prikupljanju sredstava, izjavio je japanski ambasador u BiH Hideo Jamazaki.

Republika Srpska 17.07.2014 | 17:48
Jamazaki: BiH bez plana obnove

Jamazaki je danas nakon posjete gradskoj upravi u Doboju, rekao novinarima da Vlada Japana ne može odobriti sredstva na taj način i da ne želi tako poslovati.

"Da bi Vlada Japana odobrila novac, neophodno je da dobijemo zahtjev sa različitih nivoa vlasti u BiH za konkretni projekat", istakao je Jamazaki.

On je rekao da je pozitivno iznenađen stanjem u kojem se nalazi Doboj nakon poplava, te podsjetio da je Vlada Japana samo dva dana nakon poplava, BiH odobrila urgentnu pomoć koja je preko Crvenog krsta Republike Srpske distribuisana i ovom gradu.

Jamazaki je ukazao da je Vlada Japana donijela odluku da se budžetska sredstva za ovu godinu od 2.000.000 KM preusmjere ka opštinama koje su najteže pogođene poplavama.

Prem njegovim riječima, zaposleni u Ambasadi Japana u BiH bili su u prilici da posjete Doboj i upoznaju se o projektima koji će se kandidovati Vladi Japana za finansiranje u ovoj fiskalnoj godini.

"Kroz program nenamjenske pomoći, Vlada je dodijelila sredstva za nabavku sofisticirane opreme za borbu protiv poplava, koja će biti obezbijeđena, najverovatnije, do kraja ove godine", istakao je Jamazaki i dodao da je riječ o vozilima za spašavanje i opremi za izgradnju sistema za rano upozoravanje.

Japan od vlasti BiH očekuje dalje zahtjeve, ukoliko postoje dodatne potrebe za opremom, da bi BiH izgradila sistem ranog upozoravanja i radila na sistemu prevencije.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je da je tokom današnjeg sastanka japanska delegacija upoznata o problemima grada nakon majskih poplava, te o načinima pomoći da bi se život građana vratio u normalu.

Na sastanku je razgovarano i o načinima poboljšanja sistema kada su u pitanju krizne situacije, te komunikacije između nadležnih gradskih, entitetskih i institucija na nivou BiH, da bi se izbjegle problematične situacije s ciljem bržeg reagovanja.

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki i delegacija Vlade Japana razgovarali su sa gradskom upravom o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, unapređenju međusobne saradnje, te pomoći i podršci japanske Vlade nakon katastrofalnih poplava u BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

21.07.2014 19:45

Kakav crni plan, nasi politicari od zavrsetka rata prije dvadeset godina nisu uspjeli napraviti nikakav plan za pomoć narodu, jedino su napravili planove kako da pljačkaju narod.

ODGOVORITE