Јовић: Хитна исплата штете

Мајске поплаве у Семберији причиниле су штету у пољопривреди на око 21.000 хектара, а процјењена штета по основу утрошених средстава износи око 20 милиона КМ, док је процјена штете по основу очекиваних прихода шестоструко већа, истакао је Предраг Јовић начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Бијељина.

Република Српска 17.07.2014 | 18:30
 Јовић: Хитна исплата штете

Након поплава, семберски пољопривредници пресијали су око 10.000 хектара сјеменског кукуруза, али им недостају средства за прехрану и заштиту, рекао је Јовић, те затражио од ресорног Министарства хитну исплату штете пољопривредним произвођачима.

“Пољопривредни произвођачи који су добили сјеменски кукуруз немају новца за прихрану и заштиту, а ако то не ураде, не можемо очекивати никакве приносе у Семберији. Сјеменским кукурузом пресијано је око 10 хиљада хектара”, рекао је он.

Пошто је ребалансом повећан буџет Владе Републике Српске, Јовић је изразио очекивање да ће и буџет ресорног Министрства бити већи, јер 60 милиона колико је предвиђено за пољопривреду, неће бити довољно да се намири штета и уложи у њен даљи развој.

“Други приоритет ресорног Министарства јесте обезбјеђивање сјеменске пшенице и минералних ђубрива за јесењу сјетву. Знамо да је пшеница стартешки производ у Српској , те ако се не обезбиједи репроматеријал и сертификована пшеница пољопривредним произвођачима који су поплаваљени, они неће бити у могућности да обаве сјетву која је најбитнија, не само за Семберију, него за Републику Српску ”, истиче Јовић.

Он је позвао све семберске произвођаче који су претпјели штету од недавног града, да се јаве у градску самоуправу ради евиденције. Процјена штете, према обећањима Владе Републике Српске, биће вршена на основу очекиваних прихода.

Јовић истиче и да сточари у Семберији муку муче са недостатком сточне хране, те је апеловао да се из Робних резерви Републике Српске у Семебрију коначно испоручи обећана количина од 150 тона хране за стоку, за коју је Одјељење локалне самоуправе упутило требовање још у јуну мјесецу.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сетац

17.07.2014 17:35

Од ових из власти це бити слаба вајда за поплављење.Малверзације са картицама и касњења сплата су оцигледан примјер.

ОДГОВОРИТЕ