Jović: Hitna isplata štete

Majske poplave u Semberiji pričinile su štetu u poljoprivredi na oko 21.000 hektara, a procjenjena šteta po osnovu utrošenih sredstava iznosi oko 20 miliona KM, dok je procjena štete po osnovu očekivanih prihoda šestostruko veća, istakao je Predrag Jović načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Bijeljina.

Republika Srpska 17.07.2014 | 18:30
 Jović: Hitna isplata štete

Nakon poplava, semberski poljoprivrednici presijali su oko 10.000 hektara sjemenskog kukuruza, ali im nedostaju sredstva za prehranu i zaštitu, rekao je Jović, te zatražio od resornog Ministarstva hitnu isplatu štete poljoprivrednim proizvođačima.

“Poljoprivredni proizvođači koji su dobili sjemenski kukuruz nemaju novca za prihranu i zaštitu, a ako to ne urade, ne možemo očekivati nikakve prinose u Semberiji. Sjemenskim kukuruzom presijano je oko 10 hiljada hektara”, rekao je on.

Pošto je rebalansom povećan budžet Vlade Republike Srpske, Jović je izrazio očekivanje da će i budžet resornog Ministrstva biti veći, jer 60 miliona koliko je predviđeno za poljoprivredu, neće biti dovoljno da se namiri šteta i uloži u njen dalji razvoj.

“Drugi prioritet resornog Ministarstva jeste obezbjeđivanje sjemenske pšenice i mineralnih đubriva za jesenju sjetvu. Znamo da je pšenica starteški proizvod u Srpskoj , te ako se ne obezbijedi repromaterijal i sertifikovana pšenica poljoprivrednim proizvođačima koji su poplavaljeni, oni neće biti u mogućnosti da obave sjetvu koja je najbitnija, ne samo za Semberiju, nego za Republiku Srpsku ”, ističe Jović.

On je pozvao sve semberske proizvođače koji su pretpjeli štetu od nedavnog grada, da se jave u gradsku samoupravu radi evidencije. Procjena štete, prema obećanjima Vlade Republike Srpske, biće vršena na osnovu očekivanih prihoda.

Jović ističe i da stočari u Semberiji muku muče sa nedostatkom stočne hrane, te je apelovao da se iz Robnih rezervi Republike Srpske u Semebriju konačno isporuči obećana količina od 150 tona hrane za stoku, za koju je Odjeljenje lokalne samouprave uputilo trebovanje još u junu mjesecu.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

setac

17.07.2014 17:35

Od ovih iz vlasti ce biti slaba vajda za poplavljenje.Malverzacije sa karticama i kasnjenja splata su ocigledan primjer.

ODGOVORITE