Оптужбе против Додика и Лагумџије шокантне

Очекујем хитну реакцију Тужилаштва БиХ на аферу о штампању возачких и саобраћајних дозвола, јер је ово што је у медијима објављено шокантно, изјавио је у разговору за бх новинску агенцију Патриа (НАП) Младен
Иванић, кандидат Савеза за промјене за члана Предсједништва Босне и Херцеговине.

Република Српска 17.07.2014 | 16:04
Оптужбе против Додика и Лагумџије шокантне

Наиме, Уред за ревизију институција БиХ је прије неколико седмица доставио Тужилаштву БиХ извјештај у којем је оспорено потписивање уговора са фирмомо „Милибауер“, чији је директор зет Небојше Радмановића, члана Предсједништва БиХ.

Уговор, који је оцијењен штетним по државу тежак је 104 милиона марака, а према тврдњама из СДС-а, везе са власништвом ове компаније имају лидер СНСД-а Милорад Додик и СДП-а Златко Лагумџија.

Иванић: Видјет ћемо шта ће бити реакција одговорних институција. Ово што је објављено у јавности је шокантно. Ако је све овако како је објављено онда се види до којих размјера иде криминал и у заједничким институцијама. То је све посљедица непотизма, личних рођачких веза кључних људи СНСД-а, али чини се и СДП-а Очекујем апсолутно хитно реакцију Тужилаштва. Овај случај је таквих размјера да заслужује истрагу и кажњавање одговорних за корупције и злоупотребе.

НАП: Може ли Тужилаштво БиХ доћи до високих политичких званичника и ући траг тим оптужбама за непотизам и корупцију?

Иванић: Треба и мора. ПДП је тражио да се донесе закон о борби против непотизма који би јасно ограничио такве ствари. Али је ова власт измјенама закона о сукобу интереса отворила себи простор за ове ствари. И то су заједно урадили СДП и СНСД. Сад се виде прави разлози за промјену тог закона о сукобу интереса, јер раније нисмо имали овакве случајеве.

НАП: Ово није први пут да се Додик спомиње у неким аферама. Али, сматрате ли да Тужилаштво БиХ има снаге да га овај пут третира и процесуира? Он је јако незгодан када га се оптужи и раније је оштро нападао Тужилаштво БиХ и државне правосудне институције.

Иванић: Показало се да Тужилаштво БиХ када хоће може и видјели смо ријешене случајеве убистава и организованог криминала. До њих је, питање је само хоће ли, ако хоће онда могу. Додик јесте противник рада Тужилаштва БиХ, али није никада досада оспоравао улогу, барем не јавно, тог тужилаштва у борби против криминала, јесте у питању ратних злочина. И ја сматра да у том погледу има политизација, али када је у питању борба против организованог криминала Тужилаштво БиХ имало је доста позитивних резултата.

НАП: БиХ је обећана велика међународна помоћ, али како ви коментаришете реакцију домаћих власти на катастрофалну непогоду?

Иванић: Та реакција је била слаба и неадекватна, штете су могле бити мање, али је био потпуни неред и неприпремнљеност институција. Зато су шете огромне, јер је реакција била непримјерена. Али, захвалан сам међународним институцијама које су дале велику помоћ и већу него што смо очекивали.

НАП: Кандидат сте Савеза за промјене. Можете ли побиједити ривала Жељку Цвијановић, кандидата владајуће странке?

Иванић: Увјерен сам да имам велике шансе за побједу. Уосталом, и прије четири године сам побиједио Радмановића, па сам манипулацијама спријечен да се то верификује и зато ће сада бити лакше и увјерљивије. А, што се тиче осталих бит ће тијесно код Бошњак и Хрвата. Кандидоване су за Предсједништво БиХ најутицајније личности посљедњих година. 

Извор: Патриа

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бијељина

17.07.2014 14:23

Браво Младене. Слозно Савез за промјене раскринкајте те криминалце. Од октобра будуци цлан Предсједниства БиХ. Тадиц будуци Предсједник Републике Српске. Семберија це бити уз СДС, ПДП, НДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

17.07.2014 14:45

Никад се за ове и сличне афере не би сазнало да није година избора, за неке побједничко постоље а за неке затвор. Ипак боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕТО И МЕНЕ

17.07.2014 14:48

Шта је људи зар смо заборавили оно - НИШТА НАС НЕ СМИЈЕ ИЗНЕНАДИТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кенгур

17.07.2014 15:08

Па има ли и један постен и легалан посао власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

17.07.2014 15:26

Ма Младене ниси ни ти никаква замјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.07.2014 15:48

Нека "хајка на лисицу" почне! Исјтерајмо лисицу из грма! Нека бјежи док је не стигну ловци и керови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

17.07.2014 16:46

Вријеме је да се у потпуности промјени систем вриједности, да дођу нови људи који ће средити ствари у држави па да коначно живимо нормалним животима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

17.07.2014 18:21

СУПЕР, ОВО ЈЕ ПОЧЕТАК КРАЈА НЕЧЕГ ШТО ЈЕ БИЛО ЛОШЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кременко

17.07.2014 20:13

У Требињу се запослило 80 младих СНСД-а, па како вас није срамота... Дзаба вам новци моји синовци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо мг

18.07.2014 14:09

Све це Бог да вас казни сто постени људи испастају због вас! поз за лопове из дрзавног врха

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепељуга

19.07.2014 03:20

Браво Иванићу! Нико то боље не ради од тебе, толико промоције за Додика, па то је невјероватно! За све је окривљен, па стога обични људи који чине већину у изборном тијелу не вјерују ништа што кажеш, а можда некада и истину говориш. Иста прича сваки дан, пређе у досаду и мучнину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

19.07.2014 09:34

Иванић је продавао банке за 1 евро, а сада нам нуди промјене. ужас

ОДГОВОРИТЕ