Ко прича више - мушкарци или жене?

Један од још увијек непревазиђених стереотипа јесте да жене причају знатно више од мушкараца. Посљедње у низу истраживања Универзизета Нортистерн из Бостона покушало је да разбије овај мит. Ипак…

Свијет 17.07.2014 | 16:15
Ко прича више - мушкарци или жене?

Студија коју је водио професор Дејвид Лејзир требало је да покаже који пол је причљивији. Међутим, истраживање које је обухватило 133 одрасле особе у њиховом како пословном тако и приватном окружењу, донијело је неочекиване, прилично подељене резултате.

Професор Лејзир је креирао својеврсни “социометар” како би утврдио причљивост припадника оба пола у одређеним ситуацијама, избјегавајући тиме да изведе апсолутни закључак. Представљени почетком седмице, резултати ове студије тако су показали да жене током посла ћаскају знатно више током паузе за ручак, док се током остатка радног времена више упуштају у дуже, академске и за посао везане разговоре, преноси амерички магазин Тајм.

С друге стране, мушкарци су најпричљивији на радном мјесту када се нађу у групи од шест или више особа. “Дакле, одређено окружење је то које нас наводи на чешће и дуже разговоре”, тврди проф. Лејзир. “Оно на шта би требало ставити акценат јесте то да постоји непосредна веза у погледу комуникације између окружења и пола испитаника.” Питања о томе који је пол причљивији и лакше се упушта у разговоре било је тема и ранијих истраживања, али је проф.

Лејзир први који је креирао “социометар” како би дошао до резултата. Бројне књиге и приручници о разлици полова користе незваничне податке према којима жене дневно изговоре у просјеку 20.000 ријечи, док је у случају мушкараца тај број знатно мањи - свега 7.000, преноси Тајм.

Студија спроведена 2007. године показала је међутим да мушкарци и жене на дневном нивоу изговоре приближно исти број ријечи - 16.215 (жене) односно 15.669 (мушкарци). Три године старија студија показала је да су дјевојчице незнатно причљивије од мушкараца, док је још једна студија из 2004. године утврдила да су дечаци током часова у школи чак девет пута причљивији од дјевојчица.

Коментари / 0

Оставите коментар