Ko priča više - muškarci ili žene?

Jedan od još uvijek neprevaziđenih stereotipa jeste da žene pričaju znatno više od muškaraca. Posljednje u nizu istraživanja Univerzizeta Nortistern iz Bostona pokušalo je da razbije ovaj mit. Ipak…

Svijet 17.07.2014 | 16:15
Ko priča više - muškarci ili žene?

Studija koju je vodio profesor Dejvid Lejzir trebalo je da pokaže koji pol je pričljiviji. Međutim, istraživanje koje je obuhvatilo 133 odrasle osobe u njihovom kako poslovnom tako i privatnom okruženju, donijelo je neočekivane, prilično podeljene rezultate.

Profesor Lejzir je kreirao svojevrsni “sociometar” kako bi utvrdio pričljivost pripadnika oba pola u određenim situacijama, izbjegavajući time da izvede apsolutni zaključak. Predstavljeni početkom sedmice, rezultati ove studije tako su pokazali da žene tokom posla ćaskaju znatno više tokom pauze za ručak, dok se tokom ostatka radnog vremena više upuštaju u duže, akademske i za posao vezane razgovore, prenosi američki magazin Tajm.

S druge strane, muškarci su najpričljiviji na radnom mjestu kada se nađu u grupi od šest ili više osoba. “Dakle, određeno okruženje je to koje nas navodi na češće i duže razgovore”, tvrdi prof. Lejzir. “Ono na šta bi trebalo staviti akcenat jeste to da postoji neposredna veza u pogledu komunikacije između okruženja i pola ispitanika.” Pitanja o tome koji je pol pričljiviji i lakše se upušta u razgovore bilo je tema i ranijih istraživanja, ali je prof.

Lejzir prvi koji je kreirao “sociometar” kako bi došao do rezultata. Brojne knjige i priručnici o razlici polova koriste nezvanične podatke prema kojima žene dnevno izgovore u prosjeku 20.000 riječi, dok je u slučaju muškaraca taj broj znatno manji - svega 7.000, prenosi Tajm.

Studija sprovedena 2007. godine pokazala je međutim da muškarci i žene na dnevnom nivou izgovore približno isti broj riječi - 16.215 (žene) odnosno 15.669 (muškarci). Tri godine starija studija pokazala je da su djevojčice neznatno pričljivije od muškaraca, dok je još jedna studija iz 2004. godine utvrdila da su dečaci tokom časova u školi čak devet puta pričljiviji od djevojčica.

Komentari / 0

Ostavite komentar