Поврат штедње за седам година

Штедише Љубљанске банке у БиХ и Хрватској мораће да чекају више година да дођу до својих улога и након што је Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио да је Словенија одговорна за враћање њихових девизних депозита и да то није сукцесијско питање, пишу словеначки медији.

Босна и Херцеговина 17.07.2014 | 14:36
Поврат штедње за седам година

Словенија у такозваном "сукцесијском фонду", који је створен као резерва за таква потраживања, има 80 милиона евра, док главница дугова Љубљанске банке у Хрватској и БиХ са 1991. годином износи 250 милиона евра, а заједно с каматама 500 милиона евра, па пресуда представља велики финансијски ударац за Словенију, пише "Дело".

Ако у механизму за штедише из Хрватске и БиХ буде примијењен модел којим су исплаћене словенске штедише, то би значило да би најприје биле исплаћене штедише с мањим потраживањима до 500 евра, док би остали били исплаћени током пет година, у десет рата.

Према том сценарију, све штедише биле би исплаћене посредством словеначких банака, а процес исплате трајао би приближно шест до седам година, наводи лист. Љубљански "Дневник" наводи да ће Словенија морати да Савјету Европе представи план за примјену пресуде, након чега ће одбор министара Савјета од Словеније моћи затражити и допуне. Тек након тога услиједиће посебан закон у којем ће бити одређен коначни рок за испуњење свих оправданих захтјева штедиша, наводи лист, те додаје да ће њиме бити одређен и рок у којем штедише морају доставити захтјеве.

Између осталих, биће тражени документи о идентитету и оригиналне књижице Љубљанске банке, што би могао бити проблем код штедиша из БиХ, пише лист. "Дневник" наводи да пресуда из Стразбура отвара "Пандорину кутију" неријешених сукцесијских проблема. "Распад државе је тако посебан догађај да га је немогуће тумачити само са становишта грађанско-правних односа", рекао је Митја Гаспари, који је у вријеме пребацивања активе "старе" Љубљанске банке на Нову љубљанску банку био министар финансија, те додао да су и подружнице Љубљанске банке у бившим југославенским републикама имале своју имовину и потраживања, али да се "сада о томе не говори".

"Дневник" наводи да би и Словенија могла покренути поступак пред судом у Стразбуру у вези са потраживањама некадашње Љубљанске банке Загреб, јер су неки судски поступци њених тужби о том питању у Хрватској прошли све судске инстанце, па и Уставни суд.

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је јуче коначну пресуду, према којој је Словенија одговорна за враћање старе девизне штедње штедишама подружница Љубљанске банке изван те земље, а Србија штедишама Инвест банке изван њених граница.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар