Караџић тражи изузеће свих судија

Први председник Републике Српске Радован Караџић затражио је изузеће свих судија задужених за његов случај пред Хашким трибуналом, уз образложење да им је истекао мандат, саопштено је данас из Хага.

Република Српска 17.07.2014 | 12:41
Караџић тражи изузеће свих судија

Караџић је у јуче уложеном поднеску навео да је Генерална скупштина УН 16. јула 2010. године продужила на четири године мандат председавајућем судији О-Гон Квону, судијама Хауарду Морисону и Мелвилу Берду и резервном судији Флавији Латанци, и тај мандат је, према његовом тумачењу, престао да важи 16. јула ове године.

Савет безбедности УН је, у међувремену, резолуцијом продужио мандат судијама до 31. децембра 2014, али Караџић тврди да за то није имао надлежност, која, према статуту Трибунала, припада искључиво Генералној скупштини.

Караџић је пред Хашким судом оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања током сукоба у БиХ 1992-1995.Ухапшен је у јулу 2008. године, а суђење му је почело у октобру 2009.

Изношење завршних речи у првостепеном поступку предвиђено је за септембар и октобар ове године.Караџић се сам брани пред Трибуналом.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар