Karadžić traži izuzeće svih sudija

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je izuzeće svih sudija zaduženih za njegov slučaj pred Haškim tribunalom, uz obrazloženje da im je istekao mandat, saopšteno je danas iz Haga.

Republika Srpska 17.07.2014 | 12:41
Karadžić traži izuzeće svih sudija

Karadžić je u juče uloženom podnesku naveo da je Generalna skupština UN 16. jula 2010. godine produžila na četiri godine mandat predsedavajućem sudiji O-Gon Kvonu, sudijama Hauardu Morisonu i Melvilu Berdu i rezervnom sudiji Flaviji Latanci, i taj mandat je, prema njegovom tumačenju, prestao da važi 16. jula ove godine.

Savet bezbednosti UN je, u međuvremenu, rezolucijom produžio mandat sudijama do 31. decembra 2014, ali Karadžić tvrdi da za to nije imao nadležnost, koja, prema statutu Tribunala, pripada isključivo Generalnoj skupštini.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-1995.Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009.

Iznošenje završnih reči u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine.Karadžić se sam brani pred Tribunalom.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar