Стевија - слатка, а здрава

Поборници здраве исхране тврде да је бели рафинисани шећер убица број један у историји човечанства, а међу „бела зла“ убрајају брашно и со. Биљка стевија је одлична замена за шећер и може да послужи као идеална и потпуно здрава алтернатива вештачким заслађивачима.

Здравље 17.07.2014 | 11:23
Стевија - слатка, а здрава

Биљка стевија, која се користи као замена за шећер, може да послужи као идеална и потпуно здрава алтернатива вештачким заслађивачима, пише Дневник хр.Екстракт ове биљке се као заслађивач већ вековима користи у Парагвају и Бразилу, а од 2011. године, када је Европска агенција за безбедност хране одобрила њену употребу, стевија је све распрострањенија широм света.

Користи се као додатак храни и пићу, а пажњу привлачи најпре због тога што није калорична - има нула калорија!

Овај природни заслађивач је 300 пута слађи од шећера и вештачких заслађивача. За разлику од шећера и вештачких заслађивача, стевија не повећава ниво шећера у крви тако да не изазива инсулинску реакцију у организму. Баш напротив, стевија у ствари повећава толеранцију на шећер, што је чини иделаним заслађивачем за особе са предијабетесом или дијабетесом.

Изненађујућа је и чињеница да ова слатка биљка спречава настанак каријеса, па од ње чак може да се направи паста за зубе.

Гуарани индијанци су стевију користили преко 1.700 година за разна обољења, за брзо зарастање рана, против умора, против затвора и надимања, код велике гојазности, против повећане стомачне киселине, против гљивица, код повећане мокраћне киселине и гихта, за јачање панкреаса, јетре и кичме, код упале грла и да би кожу очували младом.

Стевија заиста чува младост и брише трагове година. Брише флеке од сунца, смањује боре и лечи уједе инсеката тако што се стевија меша са хризантемом и глином и та мешавина наноси на кожу.

У Кини се стевија даје као лек широког спектра, још од 16. века када су је Шпанци пренели у те крајеве. У кинеској медицини се често користи, а лекари је дају и као замену за сладић, код трудница, јер нема пропратне ефекте, који би могли да оштете фетус, што сладић и те како може.

Стевија храни и јача панкреас и не подиже ниво глукозе у крви. Пошто нема калорија, одлична као помоћна намирница за оне, који желе да смршају.

За разлику од шећера, који изазива остеопорозу, стевија доприноси здрављу костију. Један јапански метод за лечење остеопорозе стевијом који је пријављен као патент показује да овај заслађивач може да помогне при бољој апсорпцији калцијума у организму и допринесе већој густини костију.

Нема никакве нуспојаве, какве су забележене при употреби вештачких заслађивача, поготово аспартама. Код људи, који је користе свакодневно, забележен је низ промена: смањили су се „наступи“ јаке глади, смањила се и потреба за слатком и масном храном, олакшано је варење хране, стабилизован је крвни притисак, као и ниво глукозе у крви.

Коментари / 0

Оставите коментар