Синдикалци траже “листу срама” послодаваца

Савез синдиката РС затражио је јуче од Пореске управе РС да објави "листу срама", на којој ће се наћи називи послодаваца који својим радницима не исплаћују зарађене плате и доприносе.

Република Српска 17.07.2014 | 15:10
Синдикалци траже “листу срама” послодаваца

У захтјеву, који је у посједу "Независних", синдикалци поручују Зори Видовић, директорици Пореске управе РС, да треба да објави "листу послодаваца који пљачкају раднике и државу", за шта наводе низ аргумената.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, устврдила је да такву листу Пореска управа РС може да састави за један дан, те да је објави јавно "као облик притиска на оне који не спроводе законе, да то раде, кад их већ нико не хапси и не затвара".

"Нажалост, у РС има велики број послодаваца који не исплаћују радницима зарађене плате, не уплаћују доприносе и порезе. Они то раде већ дужи низ година. Притом, има значајан број послодаваца који раде у сивој зони и то сви знају, али о томе скоро да нико и не говори осим нас из Синдиката и с времена на вријеме Инспектората РС", нагласила је Мишићева.

Подсјетили смо је потом на примјер из Хрватске, гдје је већ објављен "ступ срама", са послодавцима који не исплаћују плате, те је упитали може ли обећати да ће такву иницијативу покренути и код нас, на шта је она пристала.

"Ево, мислим да је у реду да у току дана упутимо званичан захтјев Пореској управи РС да изађе у јавност с именима послодаваца у РС који не исплаћују редовно плате својим радницима, и не уплаћују доприносе, што је законска обавеза", обећала је Мишићева, а обећање је убрзо и испунила.

У захтјеву, који је Мишићева послала Пореској управи РС, навела је, између осталог, да сматрају да је "листу срама" неопходно објавити у овом тренутку када постоје радници који су зарадили плате, а њихови послодавци им их нису исплатили, па самим тим не могу да остваре ни елементарно људско и радничко право на лијечење и пензионисање.

"Листу треба да објавите у овом тренутку када Фонд здравственог осигурања РС и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС грцају у дуговима, а њихови корисници пате због немогућности остваривања зарађених права", навела је, између осталог, Мишићева у допису Пореској управи РС, те је додала да има и послодаваца који се богате не поштујући и не спроводећи донесене законе у РС.

Коментаришући ову иницијативу, Предраг Згоњанин, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да им не смета да се објави "листа срама".

"Ми смо се увијек борили против оних који нису у вољи да плаћају раднике. Постоји велика разлика између оних који желе и хоће да плаћају, и оних који не могу, и то у Савезу синдиката РС нису никад схватили. Наиме, постоје они који не могу да плате раднике и вјероватно ће се наћи на 'листи срама', иако апсолутно нису криви", каже Згоњанин.

Упитали смо га да ли међу послодавцима има и оних који имају чиме да плате раднике, али отварају нове фирме, а он је одговорио потврдно.
"Кад би се дало одвојити жито од кукоља, такве бих радо ставио на 'листу срама'", поручује Згоњанин.

Зора Видовић, директор Пореске управе РС, кад смо је позвали није била у Бањалуци, тако да нам је кратко казала да није упозната с иницијативом Савеза синдиката РС, те је додала да ће се о томе изјаснити данас.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

бране

17.07.2014 09:10

Ова жена само прича, констатује, презентује информације, а ништа конкретно не подузима. Баше ме чуди да и он није на некој Додиковој листи за предстојеће изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

17.07.2014 09:24

Жао ми је Мишићка и ти си прочитана одавно! Дижеш прашину само кад ти треба пара чим баја одреагује нема те нигдије. Занима ме само шта си ти побољшала статус радника у приватном сектору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

17.07.2014 10:32

Ајде сад листу срамних синдикалаца који ниста нису урадили за раднике,осим наравно сликања и позирања са великим Бајом... Драга господјо вас стављам на позицију број један, идемо са двицом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

17.07.2014 10:50

Она само прица. Да има добре воље , синдикат мозе изврсити притисак и тај списак дузника и треба објавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц Бн

17.07.2014 11:36

Како те није висе срамота да се појављујес у медијима. Сто смо год покренули у интересу радника у последњих десет година ти си блокирала и разводњавала. Повуци се из Синдиката ако ти је стало до радника да то преузме неко ко мозе несто промјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

17.07.2014 11:42

Оцито да ниси ни на каквој листи код президента па си мало љута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

17.07.2014 13:17

Хоце ли ову наказу ико икад послати негдје другдје?? Одлази висе молим те..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

17.07.2014 14:55

Мишићка је Додин играч. Само прича и лафо се буни нешто, а конкретно ништа не уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брко

17.07.2014 15:02

Никакви ово представници синдиката нису, типицни полтрони који гледају свој интерес и само пред изборе изадју са овим супљим прицама. Кад видим да им је фронтмен и Тане Пеулиц, бравар из пропале Металке, мозда сад и др, мр, немамо се ми цему надати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

17.07.2014 15:06

Ти си срам, срам те било. Гдје су фамозне кривицне пријаве, бруко једна? Рекли сте ко не буде исплацивао плате - кривицно дјело. Вријеме је да и ти одес или поднесес оставку доста је и твојих манипулација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

17.07.2014 18:26

САДА СЕ ТЕК ЈАВЉА МИШИЋКА И ТО ОПЕТ ПОГРЕШНО... И ВЛАДА ИМА РАДНИКА НА ЦРНО У ВРИЈЕДНОСТИ ОД СТО МИЛИОНА КМ НЕПЛАЦЕНИХ ДОПРИНОСА И ТО У ЈАВНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА... ТО ЗА ОВУ ГОСПОДЈУ НИЈЕ НЕКИ ПРОБЛЕМ... А ПРОБЛЕМ СУ ОНИ ИЗ САМОСТАЛНИХ ЗАНАТСКИХ РАДЊИ КОЈИ СУ РЕАЛНО И КОНАЧНО ПРОПАЛИ

ОДГОВОРИТЕ