Sindikalci traže “listu srama” poslodavaca

Savez sindikata RS zatražio je juče od Poreske uprave RS da objavi "listu srama", na kojoj će se naći nazivi poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju zarađene plate i doprinose.

Republika Srpska 17.07.2014 | 15:10
Sindikalci traže “listu srama” poslodavaca

U zahtjevu, koji je u posjedu "Nezavisnih", sindikalci poručuju Zori Vidović, direktorici Poreske uprave RS, da treba da objavi "listu poslodavaca koji pljačkaju radnike i državu", za šta navode niz argumenata.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ustvrdila je da takvu listu Poreska uprava RS može da sastavi za jedan dan, te da je objavi javno "kao oblik pritiska na one koji ne sprovode zakone, da to rade, kad ih već niko ne hapsi i ne zatvara".

"Nažalost, u RS ima veliki broj poslodavaca koji ne isplaćuju radnicima zarađene plate, ne uplaćuju doprinose i poreze. Oni to rade već duži niz godina. Pritom, ima značajan broj poslodavaca koji rade u sivoj zoni i to svi znaju, ali o tome skoro da niko i ne govori osim nas iz Sindikata i s vremena na vrijeme Inspektorata RS", naglasila je Mišićeva.

Podsjetili smo je potom na primjer iz Hrvatske, gdje je već objavljen "stup srama", sa poslodavcima koji ne isplaćuju plate, te je upitali može li obećati da će takvu inicijativu pokrenuti i kod nas, na šta je ona pristala.

"Evo, mislim da je u redu da u toku dana uputimo zvaničan zahtjev Poreskoj upravi RS da izađe u javnost s imenima poslodavaca u RS koji ne isplaćuju redovno plate svojim radnicima, i ne uplaćuju doprinose, što je zakonska obaveza", obećala je Mišićeva, a obećanje je ubrzo i ispunila.

U zahtjevu, koji je Mišićeva poslala Poreskoj upravi RS, navela je, između ostalog, da smatraju da je "listu srama" neophodno objaviti u ovom trenutku kada postoje radnici koji su zaradili plate, a njihovi poslodavci im ih nisu isplatili, pa samim tim ne mogu da ostvare ni elementarno ljudsko i radničko pravo na liječenje i penzionisanje.

"Listu treba da objavite u ovom trenutku kada Fond zdravstvenog osiguranja RS i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS grcaju u dugovima, a njihovi korisnici pate zbog nemogućnosti ostvarivanja zarađenih prava", navela je, između ostalog, Mišićeva u dopisu Poreskoj upravi RS, te je dodala da ima i poslodavaca koji se bogate ne poštujući i ne sprovodeći donesene zakone u RS.

Komentarišući ovu inicijativu, Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da im ne smeta da se objavi "lista srama".

"Mi smo se uvijek borili protiv onih koji nisu u volji da plaćaju radnike. Postoji velika razlika između onih koji žele i hoće da plaćaju, i onih koji ne mogu, i to u Savezu sindikata RS nisu nikad shvatili. Naime, postoje oni koji ne mogu da plate radnike i vjerovatno će se naći na 'listi srama', iako apsolutno nisu krivi", kaže Zgonjanin.

Upitali smo ga da li među poslodavcima ima i onih koji imaju čime da plate radnike, ali otvaraju nove firme, a on je odgovorio potvrdno.
"Kad bi se dalo odvojiti žito od kukolja, takve bih rado stavio na 'listu srama'", poručuje Zgonjanin.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, kad smo je pozvali nije bila u Banjaluci, tako da nam je kratko kazala da nije upoznata s inicijativom Saveza sindikata RS, te je dodala da će se o tome izjasniti danas.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

brane

17.07.2014 11:10

Ova žena samo priča, konstatuje, prezentuje informacije, a ništa konkretno ne poduzima. Baše me čudi da i on nije na nekoj Dodikovoj listi za predstojeće izbore.

ODGOVORITE
Name

pravda

17.07.2014 11:24

Žao mi je Mišićka i ti si pročitana odavno! Dižeš prašinu samo kad ti treba para čim baja odreaguje nema te nigdije. Zanima me samo šta si ti poboljšala status radnika u privatnom sektoru...

ODGOVORITE
Name

Sindikat

17.07.2014 12:32

Ajde sad listu sramnih sindikalaca koji nista nisu uradili za radnike,osim naravno slikanja i poziranja sa velikim Bajom... Draga gospodjo vas stavljam na poziciju broj jedan, idemo sa dvicom...

ODGOVORITE
Name

mirko

17.07.2014 12:50

Ona samo prica. Da ima dobre volje , sindikat moze izvrsiti pritisak i taj spisak duznika i treba objaviti

ODGOVORITE
Name

Andric Bn

17.07.2014 13:36

Kako te nije vise sramota da se pojavljujes u medijima. Sto smo god pokrenuli u interesu radnika u poslednjih deset godina ti si blokirala i razvodnjavala. Povuci se iz Sindikata ako ti je stalo do radnika da to preuzme neko ko moze nesto promjeniti.

ODGOVORITE
Name

333

17.07.2014 13:42

Ocito da nisi ni na kakvoj listi kod prezidenta pa si malo ljuta.

ODGOVORITE
Name

Milorad

17.07.2014 15:17

Hoce li ovu nakazu iko ikad poslati negdje drugdje?? Odlazi vise molim te..

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

17.07.2014 16:55

Мишићка је Додин играч. Само прича и лафо се буни нешто, а конкретно ништа не уради.

ODGOVORITE
Name

brko

17.07.2014 17:02

Nikakvi ovo predstavnici sindikata nisu, tipicni poltroni koji gledaju svoj interes i samo pred izbore izadju sa ovim supljim pricama. Kad vidim da im je frontmen i Tane Peulic, bravar iz propale Metalke, mozda sad i dr, mr, nemamo se mi cemu nadati.

ODGOVORITE
Name

sanja

17.07.2014 17:06

Ti si sram, sram te bilo. Gdje su famozne krivicne prijave, bruko jedna? Rekli ste ko ne bude isplacivao plate - krivicno djelo. Vrijeme je da i ti odes ili podneses ostavku dosta je i tvojih manipulacija.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

17.07.2014 20:26

SADA SE TEK JAVLJA MIŠIĆKA I TO OPET POGREŠNO... I VLADA IMA RADNIKA NA CRNO U VRIJEDNOSTI OD STO MILIONA KM NEPLACENIH DOPRINOSA I TO U JAVNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA... TO ZA OVU GOSPODJU NIJE NEKI PROBLEM... A PROBLEM SU ONI IZ SAMOSTALNIH ZANATSKIH RADNJI KOJI SU REALNO I KONAČNO PROPALI

ODGOVORITE