Шта чека Вошу. Чуку и Јагодину?

Војводина, Јагодина и Чукарички вечерас играју прве мечеве другог кола квалификација за Лигу Европе.

Фудбал 17.07.2014 | 10:45
Шта чека Вошу. Чуку и Јагодину?

Вечерас коначно крећу и први озбиљнији испити за српске клубове у Европи. Утакмице Чукаричког са ривалом из Андоре и Партизана са прваком Фарских Острва се свакако не могу назвати европским тестом, с обзиром да је реч о аматерима којима фудбал баш и није приоритет.

Тако ћемо вечерас први пут овога лета видети колико српски клубови вреде у Европи. И то они који нису великани са Топчидерског Брда, а често су умели да се жале како им баш “близанци са Топчидера” не дају да да напредују и како у српском фудбалу не влада фер-плеј у борби за трофеје. Сада у Европи коначно могу да покажу колико стварно могу. Путоказ ће им бити Румуни, Аустријанци и Словаци. У другом колу квалификација за Лигу Европе, Чукарички дочекује аустријски Гредиг, Војводина гостује словачком Тренчину, а Јагодина румунском Клужу.

Већ годинама наши клубови осим донекле Партизана у једном периоду немају никаквог успеха у Европи.

Војводина је прошле године била надомак чуда, после елиминација Бурсе, али их је Шериф врло брзо отрезнио и вратио на место. Лале сваке сезоне врте исту причу и најављују велику борбу у Европи, али чини се да еуфорија никада није мања као овог лета. Иду на ноге словачком вицепрваку Тренчину који је већ почео сезону, а из Вошиног тима који је летос био надомак Лиге Европе, остала су само тројица: Аливодић, Радоја и Полетановић. Тренчин је прошле сезоне елиминисао шведски Гетеборг, а онда је испао од румунске Астре. Фаворити су против нашег представника.

“Наше информације говоре да Тренчин има екипу за поштовање. Захваљујући интернационалцима, негују офанзиван стил игре, нападају по боковима и ставарају велики број шанси. Морамо бити спремни да узвратимо истом мером”, најавио је Вошин тренер Зоран Марић.

Јагодина ће по трећи пут у клупској историји учествовати у европским квалификацијама. У претходне две године су испадали од Ордабашија из Казахстана и Рубина из Русије и нису успели да упишу историјску прву победу на евро-сцени. Двоструки освајач купа ће сада на мегдан румунском Клужу, који је пре пар година учествовао у Лиги шампиона и прави изненађења као што је победа над Ромом у гостима.

Ипак, Румуни нису више ист тим и далеко су од тадашње форме. Екипа је по клупском обичају препуна фудбалера са свих страна света, а ту су и призната домаћа имена попут Костее и Деака. Јагодинци пуцају од оптимизма пред гостовање у Трансилванији.

“Овога пута се нећемо задовољити улогом спаринг партнера без обзира на име ривала и његово европско искуство. Одлично смо се припремили и хоћемо да у првих 90 минута направимо лепу залиху”, оптимиста је тренер Младен Додић.

Можда и најинетерсантнији дуел биће одмеравање снага Чукаричког и аустријског Гредига. Чукарички је најпријатније изненађење српског фудбала у претходне две године, а слична прича је и са Гредигом. Клуб из сеоцета подно Алпа је прошле сезоне имао сензационалну дебитанстку сезону у аустријској Бундеслиги, а у припремном периоду је газио ривале. У Последње две провере су разбили словачке Кошице са 5:0, док су у националном купу пре пар дана декласирали Леобен са 7:1.

“Искрено, нисмо успели пуно да сазнамо о њима за кратко време. Знамо да негују немачки стил игре, да играју брзо и другачије од екипа са којима се срећемо у првенству”, поручио је стартег Чуке, Владан Милојевић.

Проблем за Брђане је изостанак десног бека Филипа Стојковића који је повређен, док је под знаком питања учешће штопера Лукаса Пјасентина.

Видећемо вечерас и кроз седам дана колико стварно вреде српски клубови и да ли током сезоне у домаћем шампионату гледамо продавање магле. Вечерас не играју само за себе, већ и за Србију и српски фудбал пошто наша земља заузима слабо 27. место на УЕФА ранг листи са клупским коефицијентима. Испред нас су Словенија, Шведска, Бугарска, Белорусија, Кипар, а за петама су нам Словенија, Азербејџан, Мађарска, Словачка…

Коментари / 0

Оставите коментар