Šta čeka Vošu. Čuku i Jagodinu?

Vojvodina, Jagodina i Čukarički večeras igraju prve mečeve drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbal 17.07.2014 | 10:45
Šta čeka Vošu. Čuku i Jagodinu?

Večeras konačno kreću i prvi ozbiljniji ispiti za srpske klubove u Evropi. Utakmice Čukaričkog sa rivalom iz Andore i Partizana sa prvakom Farskih Ostrva se svakako ne mogu nazvati evropskim testom, s obzirom da je reč o amaterima kojima fudbal baš i nije prioritet.

Tako ćemo večeras prvi put ovoga leta videti koliko srpski klubovi vrede u Evropi. I to oni koji nisu velikani sa Topčiderskog Brda, a često su umeli da se žale kako im baš “blizanci sa Topčidera” ne daju da da napreduju i kako u srpskom fudbalu ne vlada fer-plej u borbi za trofeje. Sada u Evropi konačno mogu da pokažu koliko stvarno mogu. Putokaz će im biti Rumuni, Austrijanci i Slovaci. U drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, Čukarički dočekuje austrijski Gredig, Vojvodina gostuje slovačkom Trenčinu, a Jagodina rumunskom Klužu.

Već godinama naši klubovi osim donekle Partizana u jednom periodu nemaju nikakvog uspeha u Evropi.

Vojvodina je prošle godine bila nadomak čuda, posle eliminacija Burse, ali ih je Šerif vrlo brzo otreznio i vratio na mesto. Lale svake sezone vrte istu priču i najavljuju veliku borbu u Evropi, ali čini se da euforija nikada nije manja kao ovog leta. Idu na noge slovačkom viceprvaku Trenčinu koji je već počeo sezonu, a iz Vošinog tima koji je letos bio nadomak Lige Evrope, ostala su samo trojica: Alivodić, Radoja i Poletanović. Trenčin je prošle sezone eliminisao švedski Geteborg, a onda je ispao od rumunske Astre. Favoriti su protiv našeg predstavnika.

“Naše informacije govore da Trenčin ima ekipu za poštovanje. Zahvaljujući internacionalcima, neguju ofanzivan stil igre, napadaju po bokovima i stavaraju veliki broj šansi. Moramo biti spremni da uzvratimo istom merom”, najavio je Vošin trener Zoran Marić.

Jagodina će po treći put u klupskoj istoriji učestvovati u evropskim kvalifikacijama. U prethodne dve godine su ispadali od Ordabašija iz Kazahstana i Rubina iz Rusije i nisu uspeli da upišu istorijsku prvu pobedu na evro-sceni. Dvostruki osvajač kupa će sada na megdan rumunskom Klužu, koji je pre par godina učestvovao u Ligi šampiona i pravi iznenađenja kao što je pobeda nad Romom u gostima.

Ipak, Rumuni nisu više ist tim i daleko su od tadašnje forme. Ekipa je po klupskom običaju prepuna fudbalera sa svih strana sveta, a tu su i priznata domaća imena poput Kostee i Deaka. Jagodinci pucaju od optimizma pred gostovanje u Transilvaniji.

“Ovoga puta se nećemo zadovoljiti ulogom sparing partnera bez obzira na ime rivala i njegovo evropsko iskustvo. Odlično smo se pripremili i hoćemo da u prvih 90 minuta napravimo lepu zalihu”, optimista je trener Mladen Dodić.

Možda i najinetersantniji duel biće odmeravanje snaga Čukaričkog i austrijskog Grediga. Čukarički je najprijatnije iznenađenje srpskog fudbala u prethodne dve godine, a slična priča je i sa Gredigom. Klub iz seoceta podno Alpa je prošle sezone imao senzacionalnu debitanstku sezonu u austrijskoj Bundesligi, a u pripremnom periodu je gazio rivale. U Poslednje dve provere su razbili slovačke Košice sa 5:0, dok su u nacionalnom kupu pre par dana deklasirali Leoben sa 7:1.

“Iskreno, nismo uspeli puno da saznamo o njima za kratko vreme. Znamo da neguju nemački stil igre, da igraju brzo i drugačije od ekipa sa kojima se srećemo u prvenstvu”, poručio je starteg Čuke, Vladan Milojević.

Problem za Brđane je izostanak desnog beka Filipa Stojkovića koji je povređen, dok je pod znakom pitanja učešće štopera Lukasa Pjasentina.

Videćemo večeras i kroz sedam dana koliko stvarno vrede srpski klubovi i da li tokom sezone u domaćem šampionatu gledamo prodavanje magle. Večeras ne igraju samo za sebe, već i za Srbiju i srpski fudbal pošto naša zemlja zauzima slabo 27. mesto na UEFA rang listi sa klupskim koeficijentima. Ispred nas su Slovenija, Švedska, Bugarska, Belorusija, Kipar, a za petama su nam Slovenija, Azerbejdžan, Mađarska, Slovačka…

Komentari / 0

Ostavite komentar