Румунија најбољи адвокат Србије у ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има пријатељске односе са Румунијом и да очекује да јој Букурешт буде најбољи адвокат на европском путу.

Србија 17.07.2014 | 10:34
Румунија најбољи адвокат Србије у ЕУ

"Наш план је да у наредне четири године унапређујемо односе Србије и Румуније", рекао је Вучић на прес конференцији после разговора са председником Владе Румуније Виктором Понтом који борави у посети Београду.

Подсетивши да је Румунија близак и добар пријатељ Србије, те да две државе никада кроз историју нису имале проблеме нити су ратовале, Вучић је рекао да две земље желе да драматично унапреде међусобне односе, те да у том смислу очекује да Букурешт буде најбољи адвокат наше земље на путу ка ЕУ.

"Очекујемо помоћ и подршку Румуније на путу Србије ка ЕУ. Србија може много тога да научи од Румуније на том путу. Осим добрих и пријатељских односа, желимо и боље економске односе, да наша трговинска размена буде већа у наредним годинама", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са румунским премијером Виктором Понтом.

Вучић је истакао да посебно жели унапређење економских односа две земље тако да они буду видљиви на инфраструктурном плану, кроз дунавску стратегију, изградњу нафтовода од Констанце до Трста...

Након више од 50 година, у којима, како је рекао, није било озбиљнијих заједничких пројеката две земље, Вучић је изразио задовољство данашњим разговорима и захвалност румунском премијеру на томе што је његова земља увек штитила и Србију и српски интерес у Европи.

"Надам се да ће то чинити и убудуће", рекао је премијер и додао да се са румунским колегом договорио да се у току лета састану наши министри саобраћаја и инфраструктуре, како би размотрили најбоље начине за финансирање важних инфраструктурних пројеката, као што је на пример аутопут између Београда и Темишвара у дужини од 160 километара.

Разговарало се и о положају мањина у двема земљама, а с тим у вези Вучић је рекао да је Србија задовољна односом Румуније према представницима српске националне мањине у тој земљи.

"Обећао сам господину Понти да ћемо све закључке наше мешовите комисије испунити и да сам уверен да ће Румуни у Србији осећати увек као грађани Србије, бити задовољни односом српске власти и да им нико никада неће бранити да уче свој језик иду у своје школе", поручио је Вучић и додао да ће с румунским колегом данас ићи и до Бора, где ће разговарати са представницима румунске мањине.


Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар