45 година од уласка Слободе у Прву лигу

У недјељу 13. јула највршило се 45 година од, по многима, најважније побједе фудбалера Слободе у богатој клупској историји.

Фудбал 17.07.2014 | 09:13
45 година од уласка Слободе у Прву лигу

Тог незаборавног дана Тузлаци су пред препуним стадионом у Титограду савладали домаћу Будућност и по трећи пут се пласирали у елитни ранг југословенског клупског фудбала.

Слобода је 13. јула 1969. године савладала Будућност са 3:0, головима Месуда Налића – Тече у два наврата и Фахрудина Авдичевића. Сусрет се играо на Дан устанка Црне Горе, а утакмица је прекинута осам минута прије краја због уласка незадовољних домаћих навијача на терен. Подсјетимо, у првом сусрету на Тушњу било је 0:0, а црвено-црни су били готово прежаљени пред реванш на стадиону Под горицом.

Годину дана раније Слободи се на путу за Прву лигу СФРЈ испријечила Ријека, али је 1969. године тим из Тузле исписао најљепше странице клупске историје. Слобода је од те 1969. године у елити остала 43 године све до фамозног 23. маја 2012. године и утакмице са Славијом у Источном Сарајеву.

Незаборавну побједу у Титограду извојевали су сљедећи играчи: Ризах Мешковић, Миралем Фазлић, Алберто Алтарац, Ђорђе Герум, Фахрудин Авдичевић, Фарук Пашић, Месуд Налић, Мустафа Хукић, Омер Јусић, Часлав Јевременовић и Тихомир Јевремовић, док је тренер био Ђорђе Бјелогрлић – Бели.

Слободини фудбалери су на пут за Титоград ишли авионом, а незабораван је и дочек „црвено-црних“ на аеродромо Бутмир. Потом се колона симпатизера протезала од Кладња до Тузле, а централна прослава уприличена је на Соном тргу.

Коментари / 0

Оставите коментар