45 godina od ulaska Slobode u Prvu ligu

U nedjelju 13. jula najvršilo se 45 godina od, po mnogima, najvažnije pobjede fudbalera Slobode u bogatoj klupskoj istoriji.

Fudbal 17.07.2014 | 09:13
45 godina od ulaska Slobode u Prvu ligu

Tog nezaboravnog dana Tuzlaci su pred prepunim stadionom u Titogradu savladali domaću Budućnost i po treći put se plasirali u elitni rang jugoslovenskog klupskog fudbala.

Sloboda je 13. jula 1969. godine savladala Budućnost sa 3:0, golovima Mesuda Nalića – Teče u dva navrata i Fahrudina Avdičevića. Susret se igrao na Dan ustanka Crne Gore, a utakmica je prekinuta osam minuta prije kraja zbog ulaska nezadovoljnih domaćih navijača na teren. Podsjetimo, u prvom susretu na Tušnju bilo je 0:0, a crveno-crni su bili gotovo prežaljeni pred revanš na stadionu Pod goricom.

Godinu dana ranije Slobodi se na putu za Prvu ligu SFRJ ispriječila Rijeka, ali je 1969. godine tim iz Tuzle ispisao najljepše stranice klupske istorije. Sloboda je od te 1969. godine u eliti ostala 43 godine sve do famoznog 23. maja 2012. godine i utakmice sa Slavijom u Istočnom Sarajevu.

Nezaboravnu pobjedu u Titogradu izvojevali su sljedeći igrači: Rizah Mešković, Miralem Fazlić, Alberto Altarac, Đorđe Gerum, Fahrudin Avdičević, Faruk Pašić, Mesud Nalić, Mustafa Hukić, Omer Jusić, Časlav Jevremenović i Tihomir Jevremović, dok je trener bio Đorđe Bjelogrlić – Beli.

Slobodini fudbaleri su na put za Titograd išli avionom, a nezaboravan je i doček „crveno-crnih“ na aerodromo Butmir. Potom se kolona simpatizera protezala od Kladnja do Tuzle, a centralna proslava upriličena je na Sonom trgu.

Komentari / 0

Ostavite komentar