809,2 милиона евра помоћи за БиХ

Међународна донаторска конференција за пострадале у поплавама. Неповратно 115,8 милиона за Србију и 138,5 милиона за БиХ, остало кредити.

Босна и Херцеговина 17.07.2014 | 11:17
809,2 милиона евра помоћи за БиХ

Државе, међународне организације и финансијске институције из целог света обећале су Србији 995,2 милиона евра помоћи, а Босни и Херцеговини 809,2 милиона, уз 41,4 милиона за регионалне потребе.

Ове суме подразумевају, заједно, бесповратну помоћ и позајмице по повољним условима. Србија је добила 115,8 милиона донације и 879,4 милиона позјамице, а Босна 138,5 милиона бесповратно и 670,7 милиона кредита.

То је резултат у среду одржане Донаторске конференције „Обновимо заједно“ за пострадале у поплавама, којој су у Бриселу председавали Европска комисија, Француска и Словенија.


“Данас ме чини посебно поносним што сам председник Србије чија је садашња искрена, исправна и чврста позиција овде у Бриселу окупила њене пријатеље, чак и оне који између себе имају бесмислене и непотребне, а веома опасне спорове. Поносан сам на грађане Србије, посебно младе, који су без машина, својим телима, заустављали поплаву којој није било краја, данима и ноћима”, поручио је председник Србије Томислав Николић, обраћајући се скупу.

Он је казао да је током водене стихије евакуисано 7.618 грађана, да је 20 повређено, а 24 изгубило живот.

Штета је процењена на 1,5 милијарди евра, а посебно су погођени стамбени сектор, здравство, образовање, пољопривреда, систем за одбрану од поплава, рударство и енергетика, производња и трговина, водоснабдевање, отпадне воде и отпад, животна средина, саобраћај и комуникације.

Председник је рекао и да ће се Србија с непосредним последицама поплава носити годинама, као и да ће оне изазвати рецесију: српска економија ће у 2014. забележити пад од 0,4 одсто, уместо раније предвиђени раст од 0,5.

“Србија доброчинство не заборавља. Подигла је споменик захвалности Француској за помоћ у Првом светском рату, обележиће достојно, спомеником у неком од поплављених градова, и ово до сада незабележено сврставање целог света уз наш народ”, закључио је Николић.

Отварајући донаторску конференцију, европски комесар за проширење Штефан Филе је поручио да је помоћ Србији и БиХ највећа заједничка акција ЕУ од формирања механизма цивилне заштите.

Захвалио је свима који су учествовали, „без обзира на то да ли је реч о руским авионима, америчким хеликоптерима, турским тимовима или медицинским екипама из Белорусије“.

“ЕУ треба да покаже пример у помоћи нашим суседима који су у срцу Европе и који желе да постану део ЕУ”, рекао је Филе.

Он је указао на опасност од климатских промена и даљих елементарних непогода, истакавши неопходност рада на превенцији.

“Наша преданост биће трајна”, рекао је Филе и најавио нову конференцију већ за шест месеци, да се резимира шта се све реализовало, истакавши наду да ће реконструкција тада бити у завршној фази.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Кристалина Георгијева је изразила дивљење због чврстог одговора грађана и власти погођених земаља и европске солидарности.

Аленка Братушек, председница Владе Словеније, земље која је уз Француску иницирала организацију овог скупа, поручила је да треба одмах да се започне с обновом.

Председник председништва БиХ Бакир Изетбеговић је рекао да катастрофа, али и одговор влада и људи нису поштовали границе и оценио да овакви односи на западном Балкану до сада нису виђени.

Европска комисија је проценила да је БиХ у првом налету као најнеопходнија помоћ потребно 750 милиона, а Србији 830 милиона евра.

Нас конференцији је учествовало више од 60 земаља, 20 међународних организација и финансијских институција и више од 30 представника цивилног друштва, с око 400 учесника.

Учествовале су практично све земље ЕУ, затим Русија, САД, Бразил, Кина, Алжир, Андора, Албанија, Азербејџан, Бахреин, Брунеји, Канада, Египат, Јапан, Косово са звездицом, Кувајт, Малезија, Мексико, Молдавија, Мароко, Норвешка, Пакистан, Филипини, Катар, Саудијска Арабија, Швајцарска, Уједињени Арапски Емирати...

Од институција, ту су били Светска банка, УН, ОЕБС, Организација за исламску сарадњу, Црвени крст, Фондација принцезе Катарине Карађорђевић...

Извор: Вечерње новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

п

17.07.2014 06:25

Ха,ха, смијурија! Донаторска конференција, а само 1/5 донације, остало кредити и зајмови!!! Сви нас за***ју , од Европе и свијета до Додика и Жељке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.07.2014 06:49

Колико ова Жељка Цвијановић нема појма и не зна ништа, показује и овај примјер са донаторском конференцијом када је још јуче говорила да не очекује ништа од донаторске конференције? Како слаба политичарка, како слабе перцепције, како слабо просуђује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

17.07.2014 07:15

Кад је рекла да "не очекује ништа од донаторске конференције", Жељка премијерка је имала на уму резултате екскурзије у Америку. Још нигдје не објавише колико су донијели, колико им је обећано. Издала их "дијаспора", издадоше "Срби у расејању", како се то другачије каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуни

17.07.2014 07:36

Кредити, па што назваше донаторска конференција? Ове нашијош задовољни , треба све одбити, па шта они мисле ко ће то враћати , како? Само ће ићи намет на намет овом народу . Једноставно нећу да враћам ништа ни ја ни моје дијете , јер од државе никад нисам ништа ни добио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

17.07.2014 08:12

Дај да од овога нешто виде људи у Бијељини , Маглају , Добоју , Брчком , Шамцу , Орашју , Оџаку .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

17.07.2014 08:30

Бојим се да ће то владајући политичари подјелити између себе све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

17.07.2014 09:16

@зоки.......тачно, можеш мислити иде предизборна кампања па избори то су трошкови, страначки лидери трљају руке и у себи кажу спашени смо, а за народ: хм, појединци ће моћи нешто остварити,народски речено, ко буде ближе ватри тај ће се и огријати...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

17.07.2014 09:26

Ако паре од донаторске конференције уђе не дај боже у руке Милиној братији биће исто као и са парама од Телекома и другим средствима са ЕСКРО рачуна. Од свега што раде праве представу (подјелу ваучера уручују са бијелом лентом као да је свадба а не ублажавање муке поплављеном народу). Народе имаш шансу да се спасиш. Октобар је на прагу.

ОДГОВОРИТЕ