Словенија и Љубљанска банка да исплате бх штедише

Велико веће Европског суда за људска права у Стразбуру данас је једногласно потврдило првостепену пилот-пресуду из 2012. године, којом су Словенија и Љубљанска банка проглашене одговорнима за повраћај старе девизне штедње двома штедишама Љубљанске банке Сарајево из БиХ.

Регион 16.07.2014 | 19:43
Словенија и Љубљанска банка да исплате бх штедише

У другостепеном поступку одбачена је словеначка жалба на пресуду из новембра 2012. године у случају једног од штедиша из БиХ, те је пресуђено да је Словенија кршила право штесиша и БиХ на заштиту имовине и право на правни приговор, пренела је данас агенција Хина.

Словенији је наложено да у року од највише годину дана нађе системско решење за исплату њихове штедње.

Пресуда је коначна а односи се и на све остале штедише Љубљанске банке с подручја некадашње заједничке државе који су у истом правном положају као подносиоци тужбе из БиХ, о чијем је случају пресуђено.

У Словенији још нема реакција на пресуду која ће имати знатне последице на државни буџет, јер се ради о великим финансијским свотама и реч је о деценијама отвореном питању старе девизне штедње које је Словенија све до сада сматрала сукцесијским питањем.

Сада правосанжна пресуда по тужби Емине Алишић и Азиза Саџака против Словеније, коју су тужили због тога што не могу доћи до своје уштеђевине и да су им кршена права на неометано уживање имовине према Европској конвенцији о људским правима, значи да Словенија мора да им плати по 4.000 евра за
нематеријалну штету.

У Словенији ће за то бити потребно да се донесе посебан закон, с обзиром да је, без обзира на пресуду, чињеница да "стара" Љубљанска банка која је издавала књижице с потврдама на девизну штедњу, нема своју имовину, која је уставним законом из 1994. године пребачена у целини на Нову Љубљанску банку.

Према неким расположивим подацима, Љубљанска банка само штедишама из БиХ дугује нешто мање од 250 милиона некадашњих немачких марака (око 127 милиона евра) без припадајућих камата.

Словеначка страна, пак, тврди да се ради о 165.000 бивших девизних штедиша подружнице у Сарајеву, која је касније национализована и која са данашњом Новом Љубљанском банком нема везе, те око 90 милиона евра потраживања.

Суду у Стразбуру поднето је нешто више од 1.650 сличних тужби, већином против Словеније, а у неким случајевима и осталих држава с подручја бивше СФРЈ, које због немогућности да дођу до своје старе штедње тужи 8.000 штедиша.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

валтер

16.07.2014 17:03

Браво има бога, поцетком деведесетих неком је био рат а неком брат, зао ми је једино људи који не доцекасе правду. Многи су од тада па до данас зарадили на тудјој несреци!

ОДГОВОРИТЕ