Slovenija i Ljubljanska banka da isplate bh štediše

Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu danas je jednoglasno potvrdilo prvostepenu pilot-presudu iz 2012. godine, kojom su Slovenija i Ljubljanska banka proglašene odgovornima za povraćaj stare devizne štednje dvoma štedišama Ljubljanske banke Sarajevo iz BiH.

Region 16.07.2014 | 19:43
Slovenija i Ljubljanska banka da isplate bh štediše

U drugostepenom postupku odbačena je slovenačka žalba na presudu iz novembra 2012. godine u slučaju jednog od štediša iz BiH, te je presuđeno da je Slovenija kršila pravo štesiša i BiH na zaštitu imovine i pravo na pravni prigovor, prenela je danas agencija Hina.

Sloveniji je naloženo da u roku od najviše godinu dana nađe sistemsko rešenje za isplatu njihove štednje.

Presuda je konačna a odnosi se i na sve ostale štediše Ljubljanske banke s područja nekadašnje zajedničke države koji su u istom pravnom položaju kao podnosioci tužbe iz BiH, o čijem je slučaju presuđeno.

U Sloveniji još nema reakcija na presudu koja će imati znatne posledice na državni budžet, jer se radi o velikim finansijskim svotama i reč je o decenijama otvorenom pitanju stare devizne štednje koje je Slovenija sve do sada smatrala sukcesijskim pitanjem.

Sada pravosanžna presuda po tužbi Emine Ališić i Aziza Sadžaka protiv Slovenije, koju su tužili zbog toga što ne mogu doći do svoje ušteđevine i da su im kršena prava na neometano uživanje imovine prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, znači da Slovenija mora da im plati po 4.000 evra za
nematerijalnu štetu.

U Sloveniji će za to biti potrebno da se donese poseban zakon, s obzirom da je, bez obzira na presudu, činjenica da "stara" Ljubljanska banka koja je izdavala knjižice s potvrdama na deviznu štednju, nema svoju imovinu, koja je ustavnim zakonom iz 1994. godine prebačena u celini na Novu Ljubljansku banku.

Prema nekim raspoloživim podacima, Ljubljanska banka samo štedišama iz BiH duguje nešto manje od 250 miliona nekadašnjih nemačkih maraka (oko 127 miliona evra) bez pripadajućih kamata.

Slovenačka strana, pak, tvrdi da se radi o 165.000 bivših deviznih štediša podružnice u Sarajevu, koja je kasnije nacionalizovana i koja sa današnjom Novom Ljubljanskom bankom nema veze, te oko 90 miliona evra potraživanja.

Sudu u Strazburu podneto je nešto više od 1.650 sličnih tužbi, većinom protiv Slovenije, a u nekim slučajevima i ostalih država s područja bivše SFRJ, koje zbog nemogućnosti da dođu do svoje stare štednje tuži 8.000 štediša.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

valter

16.07.2014 17:03

Bravo ima boga, pocetkom devedesetih nekom je bio rat a nekom brat, zao mi je jedino ljudi koji ne docekase pravdu. Mnogi su od tada pa do danas zaradili na tudjoj nesreci!

ODGOVORITE