Природа све лијечи

Одмор и путовање могу да буду изузетно благотворни за хроничне болеснике. Пажљиво планирање и правилан избор дестинације је изузетно важно. Срчани болесници треба да избегавају најтоплији део дана.

Здравље 16.07.2014 | 18:16
Природа све лијечи

Одмор у бањи, на мору или планини може да буде и прави лек за хроничне болеснике. Наравно, пажљиво планирање и правилан избор дестинације су неопходни, а све зависно од здравственог стања.

- Без обзира на природу болести, сви би требало свој одмор да планирају у природи. Једино се поставља питање коме одговара море, а коме планина, мада никако не би требало заборавити сеоски туризам и језера. Када је реч о породици са децом, услов је да дете нема бронхијалну астму или неки други вид респираторне болести, као ни срчану ману. Ако се ради о таквој деци, онда је консултација са педијатром о одласку на летовање неопходна. У сваком случају, планина са нижом надморском висином била би прави избор - каже  примаријус др Нада Мацура из Градског завода за хитну медицинску помоћ у Београду.

* Шта се препоручује одраслима са срчаним тегобама?

- Планину са надморском висином до хиљаду метара могу да користе и срчани болесници, када су дуже време у стабилној форми. То подразумева да немају ангинозне тегобе и да се што више одмарају. Њима се саветују лагане шетње, али не и пењање узбрдо или освајање врхова. Већа надморска висина тражи здравије особе, јер је ваздух разређенији. Пењање уз брдо тражи више кисеоника, а када неко нема довољно кондиције лакше долази до замарања.

* Да ли срчани болесници могу да иду на море?

- Могу, али да избегавају најтоплији део дана. На плажу би требало да излазе пре десет и после седамнаест часова. Дозвољено је и краткотрајно пливање, али не у сусрет таласима и далеко од обале, већ паралелно са њом. Шетња поред мора у раним јутарњим и касним поподневним часовима представља право окрепљење за ове особе. Препоручује се и боравак у боровој шуми уколико је има. Заправо је важан сваки контакт са природом, ваздухом, мирисима из ње. Благотворно је и ако седе на тераси под сунцобраном. Међутим, где год да се налазе и колико год да се добро осећају, срчани болесници ниједног тренутка не смеју да забораве контролу крвног притиска.

* Коме се саветују планине, а коме бање?

- Они који имају проблема са дисањем, одмор могу да проведу у Сокобањи или на планини Дивчибаре, која се сматра ваздушном бањом. У Бању Ковиљачу, Врдник и Нишку бању треба да иду срчани болесници јер им одговара клима, а у њој раде и одговарајући стручњаци. Важно је само да приликом доласка нико од њих не вози аутомобил, јер за срчане болеснике то није препоручљиво. На крају крајева, треба бити критичан у односу на године и здравствено стање код избора превозног средства.

Ако се неко и одлучи да путује у сопственом аранжману, пожељно је да се чешће одмара, а у колима обавезно да има климу и сет за прву помоћ. Авион као превозно средство не препоручује се особама са операцијама на срцу, пејсмејкером, честом ангином пекторис, бронхијалном астмом.

* Шта прија анемичним особама?

- Њима одговара, рецимо боравак на Златибору, а психијатријским болесницима Горња Трепча, Сокобања, као и море. Мирис четинара и медитеранска клима прави су мелем за њих, јер су углавном приковани за кућу. А шетња у природи, пливање и спортови, управо су вид терапије. Реуматичарима такође прија море, а од бања Нишка, Бања Ковиљача, Горња Трепча, Сијаринска, Рибарска, Врдник. У Горњу Трепчу, Рибарску и бању Врдник треба на одмор да иду и неуролошки пацијенти, док је за особе са гинеколошким проблемима прави избор Бања Ковиљача, Врдник и Сијаринска бања. Бубрежним болесницима препоручује се Прибојска и Сијаринска бања, док је за астматичаре, особе са бронхијалном астмом, хроничном опструктивном болешћу плућа и алергијама идеалан боравак на мору. Људи који имају проблема са штитном жлездом требало би да се одмарају на Златибору и у Сокобањи.

* А сеоски туризам?

- Сеоски туризам одговара свима због чистог ваздуха, доста кисеоника, незагађене атмосфере, домаће хране. Шетња у природи, домаћи чајеви, цветне пољане и зелена оаза, уз окрепљујућу тишину, представљају праву антистрес терапију. Дужина одмора такође је важна. Десет дана за свакога је мало, две недеље довољне су за адаптацију организма у новом амбијенту, док су тек три седмице оптималне за потпуни одмор.

ДИЈАБЕТИЧАРИ
За дијабетичаре је од изузетне важности шетња ради очувања малих крвних судова. Они најлакше пропадају, а после њих угрожени су и велики крвни судови. Да би отишли на одмор, дијабетичари такође прво морају да стабилизују своју болест и поштују хигијенско-дијететски режим. Неопходно је да уз себе да имају здравствени картон и да дестинацију бирају у близини здравственог центра у који благовремено могу да стигну, уколико је то потребно. Ако одаберу планину, надморска висина не сме да премаши хиљаду метара, јер је за њих опасно излагање већим физичким напорима. Ако се одлуче за море, требало би да бирају дестинације са боровом шумом и што више зеленила.

АУТОМОБИЛ И ПРИРУЧНА АПОТЕКА

Ако путујете сопственим аутомобилом, пре поласка, возило мора бити добро сервисирано, а у њему, између осталих ствари и кутија прве помоћи. Пре седања за волан возач мора да буде одморан, ако је хроничан болесник, не би смео да пије лекове који смањују пажњу и концентрацију, а поготово не оне који на себи имају уцртан знак троугла. Не сме да претерује са храном, а треба да пије воду и освежавајућа пића. Али, не превише јер се тада маскира замор. Ако осети умор, неопходно је да стане и одмори се. Наравно, алкохол не долази у обзир, јер у садејству са замором носи шест пута већи ризик од могућег саобраћајног удеса.

Приручна апотека аутомобила мора обавезно да садржи први завој, паковање стерилне газе, средства против сунчевог зрачења са највећим фактором заштите, као и средства против могућих опекотина. Од лекова понестите аспирин, неколико паковања Ц витамина, једно паковање раствора за рехидрацију, лек за стомачне тегобе који би требало узимати по упутству, паковање медицинског алкохола, као и средство против уједа комараца.

Коментари / 0

Оставите коментар