Милановић: У Фочи пљачкали "пси рата"

На суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, свједок одбране Драган Милановић рекао је да су у прољеће 1992. године и српске и муслиманске куће у Фочи пљачкали и палили "`пси рата` из Србије и Црне Горе" који нису били "ни под чијом командом".

Република Српска 16.07.2014 | 17:23
Милановић: У Фочи пљачкали "пси рата"

Милановић је навео да је 11. априла те године спаљено првих 10 до 12 кућа, које су биле српске, те описао како су се на мети пљачкаша нашли и он и његов отац, иако су Срби.

"Касније су биле спаљене и муслиманске куће", рекао је Милановић.

Он је навео да су муслиманске куће спаљивале "поједине групе", које нису биле у саставу Територијалне одбране и које су то чиниле да би "заметнуле трагове".

Милановић је рекао да је у то вријеме било и "освете" над муслиманима због српских жртава сукоба.

Он је навео да су муслимани и прије избијања сукоба у граду напуштали Фочу "због пропаганде о 5.000 'Белих орлова' који долазе".

На питање предсједавајућег судије Алфонса Орија да ли зна нешто о затвореницима у Казнено-поправном дому Фоча, гдје су, по оптужници против генерала Младића, почињени тешки злочини над муслиманима,
Милановић је одговорио да "са затвором није имао баш никакве везе", јер је све вријеме, до краја маја 1992. године био на линији сукоба.

Милановић је за себе рекао да је био командир "самоформираног вода Територијалне одбране" и да је крајем маја те године био тешко рањен и да се опорављао наредне три године.

Он се, током унакрсног испитивања, супротставио тврдњи тужиоца да су српске снаге муслиманско становништво подвргле етничком чишћењу, да би створиле "чисто српску Фочу".

"Не слажем се с вама... И муслимани и Срби су напуштали град и прије, једноставно нису се осјећали, ни једни, ни други, сигурним. Моје мишљење је да није било никакве намјере да се створи чисто етничка
заједница у Фочи", рекао је Милановић.

Милановић је био 25. свједок Младићеве одбране, а о збивањима у Фочи сутра ће говорити Милан Вујичић.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар