Milanović: U Foči pljačkali "psi rata"

Na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, svjedok odbrane Dragan Milanović rekao je da su u proljeće 1992. godine i srpske i muslimanske kuće u Foči pljačkali i palili "`psi rata` iz Srbije i Crne Gore" koji nisu bili "ni pod čijom komandom".

Republika Srpska 16.07.2014 | 17:23
Milanović: U Foči pljačkali "psi rata"

Milanović je naveo da je 11. aprila te godine spaljeno prvih 10 do 12 kuća, koje su bile srpske, te opisao kako su se na meti pljačkaša našli i on i njegov otac, iako su Srbi.

"Kasnije su bile spaljene i muslimanske kuće", rekao je Milanović.

On je naveo da su muslimanske kuće spaljivale "pojedine grupe", koje nisu bile u sastavu Teritorijalne odbrane i koje su to činile da bi "zametnule tragove".

Milanović je rekao da je u to vrijeme bilo i "osvete" nad muslimanima zbog srpskih žrtava sukoba.

On je naveo da su muslimani i prije izbijanja sukoba u gradu napuštali Foču "zbog propagande o 5.000 'Belih orlova' koji dolaze".

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orija da li zna nešto o zatvorenicima u Kazneno-popravnom domu Foča, gdje su, po optužnici protiv generala Mladića, počinjeni teški zločini nad muslimanima,
Milanović je odgovorio da "sa zatvorom nije imao baš nikakve veze", jer je sve vrijeme, do kraja maja 1992. godine bio na liniji sukoba.

Milanović je za sebe rekao da je bio komandir "samoformiranog voda Teritorijalne odbrane" i da je krajem maja te godine bio teško ranjen i da se oporavljao naredne tri godine.

On se, tokom unakrsnog ispitivanja, suprotstavio tvrdnji tužioca da su srpske snage muslimansko stanovništvo podvrgle etničkom čišćenju, da bi stvorile "čisto srpsku Foču".

"Ne slažem se s vama... I muslimani i Srbi su napuštali grad i prije, jednostavno nisu se osjećali, ni jedni, ni drugi, sigurnim. Moje mišljenje je da nije bilo nikakve namjere da se stvori čisto etnička
zajednica u Foči", rekao je Milanović.

Milanović je bio 25. svjedok Mladićeve odbrane, a o zbivanjima u Foči sutra će govoriti Milan Vujičić.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar