Лијек за рак дојке лијечи неплодност

Жене са синдромом полицистичних јајника имају више шансе да затрудне ако узимају лек за рак дојке.

Свијет 16.07.2014 | 18:54
Лијек за рак дојке лијечи неплодност

индром полицистичних јајника, најчешћи узрок женске неплодности у Сједињеним Америчким Државама, узрокује повишен ниво мушког хормона андрогена, нередовне менструације и мале цисте на јајницима. Јавља се код 5-10% репродуктивно способних жена.

Тренутно, доктори углавном препишу кломифен како би се повећала плодност код жена са овим синдромом. Међутим, нова студија наводи да су резултати лека летрозола бољи кад је реч о овулацији, зачећу и броју порођаја.

Кломифен, који стимулише овулацију, је део стандардног третмана већ годинама али летрозол, третман за рак дојке код жена које су завршиле менопаузу, ради тако што блокира производњу естрогена и тера јајнике да производе више хормона.

Истраживачи на овој студији су сазнали да је скоро 28% жена које су узимале летрозол затруднело након пет менструалних циклуса, док се то десило са 19% жена које су узимале кломифен. Такође, жене које су узимале летрозол су ређе рађале близанце за разлику од оних које су узимале кломифен.

Летрозол је прилично јефтин и представља приступачан вид третмана за неплодност.

Нова студија је потврдила ранија запажања и резултати показују да летрозол није само добар за пацијенте са полицистичним јајницима, већ је такође одговоран и за већи број успешних трудноћа и за већи ниво овулације.

Кломифен се повезује са нападима врућине, док су неке жене које користе летрозол пријављивале замор и вртоглавицу. Са оба лека, ниво урођених дефеката код деце су приближно исти.

Извор: хеалтх.цом

 

Коментари / 0

Оставите коментар