Lijek za rak dojke liječi neplodnost

Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju više šanse da zatrudne ako uzimaju lek za rak dojke.

Svijet 16.07.2014 | 18:54
Lijek za rak dojke liječi neplodnost

indrom policističnih jajnika, najčešći uzrok ženske neplodnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, uzrokuje povišen nivo muškog hormona androgena, neredovne menstruacije i male ciste na jajnicima. Javlja se kod 5-10% reproduktivno sposobnih žena.

Trenutno, doktori uglavnom prepišu klomifen kako bi se povećala plodnost kod žena sa ovim sindromom. Međutim, nova studija navodi da su rezultati leka letrozola bolji kad je reč o ovulaciji, začeću i broju porođaja.

Klomifen, koji stimuliše ovulaciju, je deo standardnog tretmana već godinama ali letrozol, tretman za rak dojke kod žena koje su završile menopauzu, radi tako što blokira proizvodnju estrogena i tera jajnike da proizvode više hormona.

Istraživači na ovoj studiji su saznali da je skoro 28% žena koje su uzimale letrozol zatrudnelo nakon pet menstrualnih ciklusa, dok se to desilo sa 19% žena koje su uzimale klomifen. Takođe, žene koje su uzimale letrozol su ređe rađale blizance za razliku od onih koje su uzimale klomifen.

Letrozol je prilično jeftin i predstavlja pristupačan vid tretmana za neplodnost.

Nova studija je potvrdila ranija zapažanja i rezultati pokazuju da letrozol nije samo dobar za pacijente sa policističnim jajnicima, već je takođe odgovoran i za veći broj uspešnih trudnoća i za veći nivo ovulacije.

Klomifen se povezuje sa napadima vrućine, dok su neke žene koje koriste letrozol prijavljivale zamor i vrtoglavicu. Sa oba leka, nivo urođenih defekata kod dece su približno isti.

Izvor: health.com

 

Komentari / 0

Ostavite komentar