Хрватска: Због неимаштине одлази све више људи

Из Хрватске се у протекле 23 године иселило готово 150.000 Хрвата, подаци су Државног завода за статистику (ДЗС) добијени кроз истраживања о миграцијама становништва који указују да држава и службено већ пет година узастопно бележи миграцијски минус.

Регион 16.07.2014 | 16:10
Хрватска: Због неимаштине одлази све више људи

Подацу се прикупљају у Одељењу за управне послове Министарства унутрашњих послова, а стварна бројка оних који су напустили Хрватску је и знатно већа од статистичке, која броји само оне који су ван државе дуже од годину дана и који су то пријавили ресорном министраству, преноси информативни портал Индеx.хр.

Услед дугогодишње кризе, тешких животних услова и високе незапослености, све је већи број оних који се одлучују да посао потраже у иностранству, а након уласка Хрватске у Европску унију број оних који се одваже на такав подухват, посебно младих и високообразованих, додатно је повећан, наводи портал.Према подацима ДЗС-а током прошле године су се из Хрватске иселиле 15.262 особе, од чега, чак, 13.394 хрватских држављана.

Тако је у 2013. забележено највеће исељавање Хрвата откако је самостална дрзава, а толико их, према званичним бројкама, из Хрватске није одлазило ни у ратним годинама.Према статистици Хрватског завода за запошљавање, који тренутно на евиденцији има око 300.000 незапослених, у првој половини године посао у иностранству пронашло је нешто више од 2.000 људи који су у Хрватској били пријављени на бироу, што је бројка готово једнака оној која се односи на читаву 2013.

Ти подаци не представљају податке о исељавању из Хрватске, јер та евиденција укључује сезонске раднике, поморце и привремене раднике, а не укључује оне који своју незапосленост нису имали евидентирану на берзи рада.У прошлој години Хрватска је забележила и благи раст усељавања, што се првенствено може захвалити чињеници да је држава уласком у Европску уније постали пожељнији међу држављанима земаља које су у још тежој привредној ситуацији од Хрватске, па су њој одлучили да потраже бољи живот.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 0

Оставите коментар