Hrvatska: Zbog neimaštine odlazi sve više ljudi

Iz Hrvatske se u protekle 23 godine iselilo gotovo 150.000 Hrvata, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) dobijeni kroz istraživanja o migracijama stanovništva koji ukazuju da država i službeno već pet godina uzastopno beleži migracijski minus.

Region 16.07.2014 | 16:10
Hrvatska: Zbog neimaštine odlazi sve više ljudi

Podacu se prikupljaju u Odeljenju za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, a stvarna brojka onih koji su napustili Hrvatsku je i znatno veća od statističke, koja broji samo one koji su van države duže od godinu dana i koji su to prijavili resornom ministrastvu, prenosi informativni portal Index.hr.

Usled dugogodišnje krize, teških životnih uslova i visoke nezaposlenosti, sve je veći broj onih koji se odlučuju da posao potraže u inostranstvu, a nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju broj onih koji se odvaže na takav poduhvat, posebno mladih i visokoobrazovanih, dodatno je povećan, navodi portal.Prema podacima DZS-a tokom prošle godine su se iz Hrvatske iselile 15.262 osobe, od čega, čak, 13.394 hrvatskih državljana.

Tako je u 2013. zabeleženo najveće iseljavanje Hrvata otkako je samostalna drzava, a toliko ih, prema zvaničnim brojkama, iz Hrvatske nije odlazilo ni u ratnim godinama.Prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji trenutno na evidenciji ima oko 300.000 nezaposlenih, u prvoj polovini godine posao u inostranstvu pronašlo je nešto više od 2.000 ljudi koji su u Hrvatskoj bili prijavljeni na birou, što je brojka gotovo jednaka onoj koja se odnosi na čitavu 2013.

Ti podaci ne predstavljaju podatke o iseljavanju iz Hrvatske, jer ta evidencija uključuje sezonske radnike, pomorce i privremene radnike, a ne uključuje one koji svoju nezaposlenost nisu imali evidentiranu na berzi rada.U prošloj godini Hrvatska je zabeležila i blagi rast useljavanja, što se prvenstveno može zahvaliti činjenici da je država ulaskom u Evropsku unije postali poželjniji među državljanima zemalja koje su u još težoj privrednoj situaciji od Hrvatske, pa su njoj odlučili da potraže bolji život.

Izvor: Index.hr

Komentari / 0

Ostavite komentar