Шеховац: "Плави шљемови" били ратни заробљеници

Свједок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу Милорад Шеховац изјавио је да су припадници "плавих шљемова" у прољеће 1995. године били ратни заробљеници, а не таоци Војске Републике Српске /ВРС/.

Република Српска 15.07.2014 | 18:08
Шеховац: "Плави шљемови" били ратни заробљеници

Пуковник Шеховац, који је тада био командант Друге сарајевске бригаде ВРС, рекао је да је војне посматраче УН, по наређењу надређене команде, узео за "ратне заробљенике", а не за таоце, након што се "Унпрофор отворено ставио на страну непријатеља, односно такозване Армије БиХ".

Он је прецизирао да је његова бригада прогласила ратним заробљеницима "петорицу до седморицу" војних посматрача УН.

"Морам да нагласим да их нисмо малтретирали. Напротив, омогућено им је да се јаве породицама и имају приступ љекару. Никаква средства присиле, никакво везивање нисмо примјењивали. Чували смо људско достојанство. Никада никакво наређење да их вежемо и користимо као живи штит нисмо добили", рекао је Шеховац током другог појављивања пред овим судом.

Према дијелу оптужнице против генерала Младића, која се односи на дешавање на сарајевском ратишту, ВРС чији је он био командант узела је за таоце више од 200 припадника Унпрофора и неке од њих користила као
"живи штит" од удара НАТО авијације који су били започели.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар