Šehovac: "Plavi šljemovi" bili ratni zarobljenici

Svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu Milorad Šehovac izjavio je da su pripadnici "plavih šljemova" u proljeće 1995. godine bili ratni zarobljenici, a ne taoci Vojske Republike Srpske /VRS/.

Republika Srpska 15.07.2014 | 18:08
Šehovac: "Plavi šljemovi" bili ratni zarobljenici

Pukovnik Šehovac, koji je tada bio komandant Druge sarajevske brigade VRS, rekao je da je vojne posmatrače UN, po naređenju nadređene komande, uzeo za "ratne zarobljenike", a ne za taoce, nakon što se "Unprofor otvoreno stavio na stranu neprijatelja, odnosno takozvane Armije BiH".

On je precizirao da je njegova brigada proglasila ratnim zarobljenicima "petoricu do sedmoricu" vojnih posmatrača UN.

"Moram da naglasim da ih nismo maltretirali. Naprotiv, omogućeno im je da se jave porodicama i imaju pristup ljekaru. Nikakva sredstva prisile, nikakvo vezivanje nismo primjenjivali. Čuvali smo ljudsko dostojanstvo. Nikada nikakvo naređenje da ih vežemo i koristimo kao živi štit nismo dobili", rekao je Šehovac tokom drugog pojavljivanja pred ovim sudom.

Prema dijelu optužnice protiv generala Mladića, koja se odnosi na dešavanje na sarajevskom ratištu, VRS čiji je on bio komandant uzela je za taoce više od 200 pripadnika Unprofora i neke od njih koristila kao
"živi štit" od udara NATO avijacije koji su bili započeli.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar