Колико ће БиХ добити на донаторској конференцији?

БиХ очекује значајну финансијску помоћ која ће не само помоћи реконструкцију земље него бити и прилика за привлачење страних инвеститора.

Република Српска 15.07.2014 | 19:44
Колико ће БиХ добити на донаторској конференцији?

Уочи одласка у Брисел министар спољних послова у Савјету министара БиХ Златко Лагумџија изјавио је да је за Бих важно да што прије и што квалитетније употријеби стедства добијена на донаторској конференцији те да утрошак сваке марке од донација буде максимално транспарентан.

,,БиХ делегација иде спремна на Донаторску конференцију у Брисел са јединственим и јасним ставом шта јој је потребно за обнову земље'', каже министар спољних послова у Савјету министара БиХ Златко Лагумџија  и додаје да је Радна група за процјену штета израчунала је да су штете настале у мајским поплавама у БиХ око 4 милијарде марака,а потребе БиХ за обнову око 3 и по милијаде.

На питање колико очекују новца на донаторској конференцији Лагумџија каже да имају неке оквирне цифре на основу разговора са донаторима,али да не би било коректно да са тим подацима излазе у јавност прије Конференције.

,,Сигуран сам да ће мо остварити примарни циљ БиХ,а то је да обезбиједимо средства која ће бити на располагању одмах,за оно што нам треба у наредних 6 мјесеци.Вјерујем да ће мо ургентне потребе у потпуности покрити.Онда све зависи од способности локалних власти да имплементирају те донације и од мониторинга,јер треба да покажемо транспарентност да људи виде гдје иду њихове донације.Ако то обезбједимо сигуран сам да ће мо у наредне двије године обезбиједити још 3 милијарде марака којико ће нам још требати'', каже Лагумџија и напомиње да је за БиХ приоритет обнова стамбеног простора, како до краја године ни једна породица страдала у поплави не би била без крова, те обнова уништених радних мјеста.

И док се још ни изблиза не зна колико ће мо добити помоћи на Донаторској конфернцији у БиХ се већ праве планови како ће се тај новац подијелити. Ко ће добити више а ко мање и ко ће кога преварити у тој подјели? Лагумџија тврди да је све већ прецизирано и да ће свако добити оно што му припада.

,Пред собом имам милион табела у којима све пише. Све је сложено, све се види, све се зна. Није важно ко се коме допада јер постоје цифре и оне говоре о свему''.

На Донаторској конференцији за помоћ БиХ и Србији учествоваће све земље Европске уније, 29 земаља које нису чланице Уније, 6 међународних финансијских институција, 16 међународних организација, 31 невладина организација која се бави обновом и реконструкцијом те 12 предузећа.

Извор: БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

алкатраз

15.07.2014 18:11

Само просите по свијету! Овај ми је исти као онај Матан из серије "Просјацин и синови". Кад напросите онда равноправна подјела по кљуцу 90% вама и 10% сиротињи багро феудалистицка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

15.07.2014 21:29

ма друзе по свијету просе а овдје отимају од народа увели фол солидарни порез. ал сипак солидарни данас добих априлску плату и од ње ребнули цетрдесет км. колко знам поплаве нису биле у априлу

ОДГОВОРИТЕ