Koliko će BiH dobiti na donatorskoj konferenciji?

BiH očekuje značajnu finansijsku pomoć koja će ne samo pomoći rekonstrukciju zemlje nego biti i prilika za privlačenje stranih investitora.

Republika Srpska 15.07.2014 | 19:44
Koliko će BiH dobiti na donatorskoj konferenciji?

Uoči odlaska u Brisel ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je za Bih važno da što prije i što kvalitetnije upotrijebi stedstva dobijena na donatorskoj konferenciji te da utrošak svake marke od donacija bude maksimalno transparentan.

,,BiH delegacija ide spremna na Donatorsku konferenciju u Brisel sa jedinstvenim i jasnim stavom šta joj je potrebno za obnovu zemlje'', kaže ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Zlatko Lagumdžija  i dodaje da je Radna grupa za procjenu šteta izračunala je da su štete nastale u majskim poplavama u BiH oko 4 milijarde maraka,a potrebe BiH za obnovu oko 3 i po milijade.

Na pitanje koliko očekuju novca na donatorskoj konferenciji Lagumdžija kaže da imaju neke okvirne cifre na osnovu razgovora sa donatorima,ali da ne bi bilo korektno da sa tim podacima izlaze u javnost prije Konferencije.

,,Siguran sam da će mo ostvariti primarni cilj BiH,a to je da obezbijedimo sredstva koja će biti na raspolaganju odmah,za ono što nam treba u narednih 6 mjeseci.Vjerujem da će mo urgentne potrebe u potpunosti pokriti.Onda sve zavisi od sposobnosti lokalnih vlasti da implementiraju te donacije i od monitoringa,jer treba da pokažemo transparentnost da ljudi vide gdje idu njihove donacije.Ako to obezbjedimo siguran sam da će mo u naredne dvije godine obezbijediti još 3 milijarde maraka kojiko će nam još trebati'', kaže Lagumdžija i napominje da je za BiH prioritet obnova stambenog prostora, kako do kraja godine ni jedna porodica stradala u poplavi ne bi bila bez krova, te obnova uništenih radnih mjesta.

I dok se još ni izbliza ne zna koliko će mo dobiti pomoći na Donatorskoj konfernciji u BiH se već prave planovi kako će se taj novac podijeliti. Ko će dobiti više a ko manje i ko će koga prevariti u toj podjeli? Lagumdžija tvrdi da je sve već precizirano i da će svako dobiti ono što mu pripada.

,Pred sobom imam milion tabela u kojima sve piše. Sve je složeno, sve se vidi, sve se zna. Nije važno ko se kome dopada jer postoje cifre i one govore o svemu''.

Na Donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji učestvovaće sve zemlje Evropske unije, 29 zemalja koje nisu članice Unije, 6 međunarodnih finansijskih institucija, 16 međunarodnih organizacija, 31 nevladina organizacija koja se bavi obnovom i rekonstrukcijom te 12 preduzeća.

Izvor: BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

alkatraz

15.07.2014 18:11

Samo prosite po svijetu! Ovaj mi je isti kao onaj Matan iz serije "Prosjacin i sinovi". Kad naprosite onda ravnopravna podjela po kljucu 90% vama i 10% sirotinji bagro feudalisticka...

ODGOVORITE
Name

miki

15.07.2014 21:29

ma druze po svijetu prose a ovdje otimaju od naroda uveli fol solidarni porez. al sipak solidarni danas dobih aprilsku platu i od nje rebnuli cetrdeset km. kolko znam poplave nisu bile u aprilu

ODGOVORITE