БиХ најгора у региону по услугама

Словенци пружају најквалитетније услуге при продаји у регији, а БиХ се налази на дну листе - резултати су истраживања које је провела Хераклеа, специјализована агенција за "тајни шопинг", у сарадњи са регионалним агенцијама за "тајну куповину".

Босна и Херцеговина 15.07.2014 | 16:03
БиХ најгора у региону по услугама

У периоду од 9. до 22. јуна ове године проведено је истраживање у свим земљама регије - БиХ, Србији, Хрватској, Словенији, Црној Гори и Македонији. "Тајни купци" посјетили су 800 различитих објеката, као што су аутосалони, банке, бензинске станице, малопродајни објекти, супермаркети, продајна мјеста телекомуникационих предузећа, туристичко-угоститељски објекти те услужне дјелатности.

У обзир је узето пет основних елемената квалитетне услуге као што су: поздрав, утврђивање потреба/жеља купаца, познавање производа, нуђење додатног производа те захваљивљње за посјету... Истраживање је показало да су услуге најбоље у Словенији - са резултатом од 75 одсто. На другом мјесту је Србија са 73 одсто, трећа је Хрватска са 70 одсто, док је БиХ убједљиво посљедња са 64 одсто.

И Словенија и Хрватска и БиХ биљеже пад квалитета услуга у односу на прошлу годину, док највећи раст квалитета услуга биљежи Србија. Сви продавачи подједнако су добри у познавању производа, гдје је укупни резултат 91 одсто. У категорији поздрава Србија заузима прво мјесто са резултатом од 85 одсто, док је на задњем мјесту Црна Гора са резултатом од 65 одсто. Укупни резултат у категорији поздрава је 79 одсто па та категорија заузима високо друго мјесто, иако резултат није задовољавајући ако се узме у обзир да је поздрав први контакт са купцем или гостом.

Слиједе категорије захваљивања за посјету са укупним резултатом од 72 одсто, гдје се истиче Словенија, затим категорија утврђивања потреба/жеља купаца, гдје се истиче Црна Гора... Најлошија категорија, као и претходних година, јесте категорија нуђења додатног производа - са укупним резултатом од свега 33 одсто?! Ова категорија биљежи пад од седам одсто у односу на претходну годину. Готово у свим категоријама на првом мјесту је Словенија.

Извор: СРНА

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

15.07.2014 14:37

Тацно сто посто, код нас кад додјес у трговину продавачице се попријециле на тебе као да си досао украсти, а конобари су посебна прица, жалост ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паценик

15.07.2014 15:24

Ова дрзава ако се тако мозе назват је најгора у свему на земаљској кугли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

15.07.2014 15:26

Ма лупетају као и обицно. Вјероватно су заобисли "СЕМБЕРСКИ САЛАС", ЕТНО СЕЛО", "ГЛОБУС"...."КОНЗУМ" укратко регију Бијељине, да би други добили на поенима. У овим поменутим установама и запад би могао несто да науци. Говорим из лицног увјерења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаско

15.07.2014 17:40

Колико су плацени и тај проценат од 64 је добар а нису узимали у обзир колико је ко плацен и ста треба да ради за те паре. Да имају наси продаваци плате као у Хрватској и Словенији били би најбољи.

ОДГОВОРИТЕ