BiH najgora u regionu po uslugama

Slovenci pružaju najкvalitetnije usluge pri prodaji u regiji, a BiH se nalazi na dnu liste - rezultati su istraživanja koje je provela Heraklea, specijalizovana agencija za "tajni šoping", u saradnji sa regionalnim agencijama za "tajnu kupovinu".

Bosna i Hercegovina 15.07.2014 | 16:03
BiH najgora u regionu po uslugama

U periodu od 9. do 22. juna ove godine provedeno je istraživanje u svim zemljama regije - BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. "Tajni kupci" posjetili su 800 različitih objekata, kao što su autosaloni, banke, benzinske stanice, maloprodajni objekti, supermarketi, prodajna mjesta telekomunikacionih preduzeća, turističko-ugostiteljski objekti te uslužne djelatnosti.

U obzir je uzeto pet osnovnih elemenata kvalitetne usluge kao što su: pozdrav, utvrđivanje potreba/želja kupaca, poznavanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda te zahvaljivljnje za posjetu... Istraživanje je pokazalo da su usluge najbolje u Sloveniji - sa rezultatom od 75 odsto. Na drugom mjestu je Srbija sa 73 odsto, treća je Hrvatska sa 70 odsto, dok je BiH ubjedljivo posljednja sa 64 odsto.

I Slovenija i Hrvatska i BiH bilježe pad kvaliteta usluga u odnosu na prošlu godinu, dok najveći rast kvaliteta usluga bilježi Srbija. Svi prodavači podjednako su dobri u poznavanju proizvoda, gdje je ukupni rezultat 91 odsto. U kategoriji pozdrava Srbija zauzima prvo mjesto sa rezultatom od 85 odsto, dok je na zadnjem mjestu Crna Gora sa rezultatom od 65 odsto. Ukupni rezultat u kategoriji pozdrava je 79 odsto pa ta kategorija zauzima visoko drugo mjesto, iako rezultat nije zadovoljavajući ako se uzme u obzir da je pozdrav prvi kontakt sa kupcem ili gostom.

Slijede kategorije zahvaljivanja za posjetu sa ukupnim rezultatom od 72 odsto, gdje se ističe Slovenija, zatim kategorija utvrđivanja potreba/želja kupaca, gdje se ističe Crna Gora... Najlošija kategorija, kao i prethodnih godina, jeste kategorija nuđenja dodatnog proizvoda - sa ukupnim rezultatom od svega 33 odsto?! Ova kategorija bilježi pad od sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu. Gotovo u svim kategorijama na prvom mjestu je Slovenija.

Izvor: SRNA

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

15.07.2014 14:37

Tacno sto posto, kod nas kad dodjes u trgovinu prodavačice se poprijecile na tebe kao da si dosao ukrasti, a konobari su posebna prica, žalost nista drugo.

ODGOVORITE
Name

pacenik

15.07.2014 15:24

Ova drzava ako se tako moze nazvat je najgora u svemu na zemaljskoj kugli

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

15.07.2014 15:26

Ma lupetaju kao i obicno. Vjerovatno su zaobisli "SEMBERSKI SALAS", ETNO SELO", "GLOBUS"...."KONZUM" ukratko regiju Bijeljine, da bi drugi dobili na poenima. U ovim pomenutim ustanovama i zapad bi mogao nesto da nauci. Govorim iz licnog uvjerenja.

ODGOVORITE
Name

jasko

15.07.2014 17:40

Koliko su placeni i taj procenat od 64 je dobar a nisu uzimali u obzir koliko je ko placen i sta treba da radi za te pare. Da imaju nasi prodavaci plate kao u Hrvatskoj i Sloveniji bili bi najbolji.

ODGOVORITE