(Пред)изборна изненађења

Истекао је рок за пријаву кандидата и кандидатских листи за предстојеће опште изборе у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.07.2014 | 20:18
(Пред)изборна изненађења

Јавност је највише чекала имена кандидата за чланове Предсједништва БиХ. Изненађења има, али се не очекују промјене.

Политички субјекти су имали рок до јуче (14.7.) до 16.00 часова да предају кандидатске листе и имена кандидата за предстојеће опште изборе у БиХ који су заказани за 12. октобар. Мање – више стање је било познато и неколико мјесеци раније када је ријеч о именима кандидата мада се у Републици Српској до краја водила „борба“ унтар Савеза за промјене када је ријеч о кандидату за српског члана Предсједништва БиХ. Након неслагања са напредњацима Јована Хаџи Митровића, који је био против кандидатуре Младена Иванића за Предсједништво, Савез је ипак одлучио да на ту позицију именује управо Иванића, који ће на мегдан Жељки Цвијановић, кандидату тренутно владајуће коалиције у РС, СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Битка за промјене у РС

„Опредијељени смо да мјењамо постојећи режим, много је тога јако лоше. Увјерен сам да ћемо створити услове да опозиција побједи и да се ствари од октобра истински промијене. Наша опредјељеност за промјене је јасна“, рекао је Младен Иванић, кандидат опозиције из РС-а, Савеза за промјене који броји седам политичких субјеката из овог ентитета.

 Жељка Цвијановић рекла је да се не боји ниједног противкандидата. Коментаришући изјаву лидера ПДП-а Младена Иванића да је увјерен да је може побиједити у трци за члана Предсједништва БиХ, Цвијановићева је рекла да је и док није била носилац неке функције "боље трчала трку" од Иванића који је имао функцију.

"Лијепо је што Иванић тако фино о себи говори. Одлично знам коју трку трчим за Републику Српску читав низ година. Чак и онда када је Иванић носио једну или двије-три важне функције, ја их тада нисам носила, али сам и тада трчала трку боље од њега", рекла је Цвијановићева.

Хаџиомеровић највеће изненађење

Поред комбинаторика из РС-а, највеће изненађење ових избора биће Бакир Хаџиомеровић, сагласни су и аналитичари и цијела јавност. Овај новинар и уредник Федералне телевизије кандидат је СДП-а за бошњачког члана Предсједништва БиХ а одлуку је донијело Предсједништво странке.

"Хтјели смо да дођемо до кандидата који ће бити нови кандидат, који ће бити доказани борац за БиХ, који ће бити љевичар по свом опредјељењу и који ће представљати ново лице. Зато смо се опредијелили да Бакир Хаџиомеровић представља СДП", поручио је Златко Лагумџија, предсједник СДП-а и додао да је Енес Суљкановић други кандидат СДП-а за предсједника/потпредсједника Републике Српске.

 Бакир Хаџиомеровић рекао је да није смио пропустити ову шансу: "Ово је шанса коју нисам смио пропустити, био бих неодговоран према својој дјеци и БиХ. Ја ћу побиједити ове изборе, својим протукандидатима желим срећу“.

Кандидат СДА за бошњачког члана Предсједништва је Бакир Изетбеговић и то је одлучено прије неколико дана на сједници Предсједништва ове странке. Кандидат Савеза за бољу будућност БиХ за бошњачког члана Предсједништва БиХ је лидер странке Фахрудин Радончић. Странка дијаспоре БиХ такође је предала Централној изборној комисији БиХ кандидатске листе за предстојеће изборе у БиХ а кандидат ове странке за Предсједништво БиХ је Џебраил Бајрамовић.

Суљагић испред ДФ-а

Када је ријеч о члановима Предсједништва БиХ из Федрације још је занимљива кандидатура Емира Суљагића, коорадинатора коалиције Први март. Његова кандидатура је испред Демократске фронте Жељка Комшића, коју је напустио Дамир Марјановић, члан Предсједништва странке који је требао бити кандидат за члана Предсједништва БиХ.

„Залажем се да БиХ буде земља једнакоправних грађана на сваком њеном кораку. С обзиром на уставна овлаштења Предсједништва БиХ најважнија ствар ће бити покретање БиХ у њеном чланству ка НАТО-у. Што се мене лично тиче ја ћу остати вјеран циљевима, мисији и вриједностима покрета Први март“, рекао је Суљагић.

Прије више од мјесец дана канидатуру за члана Предсједништва БиХ објавио је Мустафа Церић, бивши реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ. Он је тада рекао да није необично што су вјерски лидери политички опредијељени: „Без имало задршке стављам све своје способности у службу преданог рада за добробит свих грађана наше земље. Одлуку нисам донио сам, нити олако. Од својих сарадника и суграђана добио сам охрабрење и подршку за кандидатуру“, рекао је тада Церић.

 Казаз: „Скандалозно“

Политички аналитичар Енвер Казаз оштар је у оцјени кандидата за чланове Предсједништва БиХ, посебно бошњачких: „Невјероватно је да су поједини кандидати само карикатуре појединих странака. Неке кандидатуре су скандалозне. Такође неке партије су кандидовале људе који им требају за даље дјеловање а не због тога што они нешто вриједе. У сваком случају, сретно било на новим изборима, ништа ново под капом небеском, само одређене структуре и даље напредују“.

На овим изборима коалиција Хрватског народог сабора кандидовала је Драгана Човића за хрватског члана Предсједништва БиХ. Осим Човића у трци за хрватског члана Предсједништва су и први човјек ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж, затим Зора Терзић Шеремет кандидат Демократске фронте Жељка Комшића и Живко Будимир као кандидат неколико мањих странака.

„Ја сам отклонио ону кључну баријеру коју сам имао али морам исто тако рећи, што није пристојно, да ја за то немам подрушку своје породице“, рекао је Драган Човић уочи истека рока за предају листи.

Посљедњи круг политичког пакла

Све у свему шарена политичка позорница на којој ће се кандидати борити за мандат од наредне четири године за мјесто колективног шефа државе. Аналитичари кажу да је нажалост ријеч о људима истуреним из истих центара моћи, без очекивања за било какве конкретне промјене.

„У цијелој БиХ постоји одумирање зреле политичке сцене и те политичке калкулације са разним именима говоре о томе да политичке партије нису довољно испрофилисане. И мислим да је то посљедњи круг политичког пакла, да ћемо тек на наредним изборима можда моћи да говоримо о неким представницима који заиста одражавају политике. Овако, то су само калукулације“, каже политички аналитичар Милош Шолаја.

Истекао је дакле рок до када политичке партије треба да предају кандидатске листе и имена кандата за предстојеће опште изборе који ће се одржати 12 октобра. Централна изборна комисија након запримљењих пријава, има рок до 8. августа за овјеру кандидатских листи. Осим листи за чланове Предсједништва БиХ, међу данашњим предатим листама су и оне за предсједника/потпредсјдника РС-а и Федерације БиХ као и за парламенте оба ентитета и Дистрикта Брчко.

Извор: Дојче веле

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

СањаВГ

15.07.2014 06:41

Хоце ли обути беле цизмице док буде трчала? Падас Цвијановицева, ниси ни свјесна да си вец поразена. Видјецемо те у октобру, пропасти РС-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 06:48

Моје лично мишљење ко ће ући у Предсједништво БиХ?! Младен Иванић,Фахрудин Радончић и Драган Човић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 06:52

"Лијепо је што Иванић тако фино о себи говори. Одлично знам коју трку трчим за Републику Српску читав низ година. Чак и онда када је Иванић носио једну или двије-три важне функције, ја их тада нисам носила, али сам и тада трчала трку боље од њега", рекла је Цвијановићева. Трчала трке?! Је ли се неко кладио на тебе? Какве су ти шансе на кладионици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инуки

15.07.2014 06:52

Нема алтернативе ово је вец виђено. Припремимо се и у Фбих и у РС на 4 години додатне тамнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

15.07.2014 06:54

Сигурно је да Цвијановицева неце уци у Предсједниство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

15.07.2014 06:57

Ово је и више него јасно. Чланови будуће предсједништва БиХ су: Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 06:58

Лично по мом мишљењу за хрватског члана предсједништва био би прихватљиви Мартин Рагуж, али поред онакве политичке лопине Драгана Човић, тешко?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

визионар

15.07.2014 07:09

СРБИ СУ ДОБИЛИ ПРАВОГ ПРЕДСТАВНИКА И С ПОНОСМО МОЖЕМО РЕЋИ ДА НАС У ПРЕДСЈЕДНИШТВУ БиХ ПРЕДСТАВЉА ПРОФЕСОР ДОКТОР МЛАДЕН ИВАНИЋ. СВИ СРБИ ЗА ИВАНИЋА, СИГУРНО ПОБЈЕЂУЈЕМО!!!!! А ЖЕЉКИЦ НЕКА ТРЧИ И ТРЧИ МОЖДА НЕГДЈЕ И ДОТРЧИ АЛИ НЕ У ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

15.07.2014 07:11

Муслиман сам али мој истински глас засигурно иде Младену Иванићу мислим да је једина промисљена глава ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај

15.07.2014 07:15

Слике би требале бити за потјернице, а не за изборе. Одавно је "Дивљи Запад" дошао у БиХ, па би ове на сликама требало мало "јурити", као што они народ јуре од "(не)мила до драга".

ОДГОВОРИТЕ
Name

мито

15.07.2014 07:30

xxл то су твоје зеље а не мисљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л€појка

15.07.2014 07:44

Има изненађења али има и по мени непотребних кандидатура: што се тиче хрватског члана Човић је требао избјећи кандидатуру,има ХДЗ млађих људи,Рагуж добар,искрен политичар али поред Човића,Милетовог јарана тешко, српски члан,због познатог стања у РС Иванић је добро рјешење,јесте да се ПДП увијек некако убацује са стране али ОК,тако је морало бити,одмјерен политичар,солидан дипломата,имат ће и подршку Бошњака из РС а то је солидан проценат; код бошњачког члана је политички плурализам у правом смислу али има и непотребних кандидатура,мислим да Реис Церић је чисти промашај,скандал, Хаџиомеровић оно његово"СКАНДАЛОЗНО", Суљагић но цомент???, "борба"ће бити Изетбеговић/Радончић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x филе

15.07.2014 08:06

Циркус Адриа...од 1989 све исто, па јос један круг... а народ блеји..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

15.07.2014 08:18

Зна госпоја да трчи, има искуство. Алал вера !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајсер

15.07.2014 08:40

Аууууу какве фаце и има мјеста она народна каква ти је држава такав је и народ у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 08:41

Мито, хвала на примјећености, цијеним то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

15.07.2014 08:44

Мислим да је у РС-у дошао тренутак за промјену власти за долазак нових људи који могу покренути ствари јер владајућа партија очигледно нема више идеја

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

15.07.2014 08:48

Видиш да ниси у праву!У два комантара се види да сам написао да Драган Човић није мој фаворит!Значи није жеља?Ти очигледно не читаш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

15.07.2014 09:09

Живио наш БАЈА 100 година :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКО0ВАНИ СМО,БРЕ

15.07.2014 13:29

ОНИ СУ "ЧАСНИ" ЉУДИ, А НА НАМА СУ ЛАНЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

15.07.2014 14:12

Изетбеговиц и Цериц немају бас никакве сансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

15.07.2014 14:20

Цвијановицева је ту само да сноси одговорност за све неуспјехе владе, познам њену породицу солидни људи стета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

15.07.2014 14:51

САМО ПРОМЈЕНЕ, ДОСТА ИХ ЈЕ СВЕ СУ ПОКРАЛИ. ФОЦА, ПРОСИРИТИ ФОЦУ И ТУЊИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип В.СЕРБИЈА

15.07.2014 16:40

Од ових горе на слици само издвојит ИВАНИЦА ОСТАЛЕ САМО У ЗАТВОР ИЛИ ДА ЦИСТЕ ОНАЈ СЉАМ СТО СУ ПОПЛАВЕ НАНЕЛЕ А ЦЕРИЦА НА ЦЕЛО КОЛОНЕ. И ОНДА ДА СЕ БОРЕ ДО ПОБЕДЕ ОД СЕЛАФИЈСКОГ ПОКРЕТА. ПОЗДРАВ ИЗ ЛАКТАСА, ВАС ОМИЉЕНИ БАЈА КРАТКИ Г..................

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет

15.07.2014 17:30

Следи у октобру реприза насе омиљене серије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сребреник

15.07.2014 17:45

Игре без граница се настављају исти це нас пљацкати наредне 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад нисам у зивоту гласао..

15.07.2014 18:07

Побједници су : Нема ХЉЕБА, Нема ХЛЕБА,и Нестало КРУХА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сено

15.07.2014 18:14

нема везе ко це да улети у председниство,,,то је једна виц установа о ова тројица три страсила,,кад само видим кад неки предсједник додје из нормалне дрзаве а они клауни око њега,,да пукнес од смијеха,,па нико их не узма заозбиљно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

15.07.2014 18:24

ИЗАЂИТЕ НА ИЗБОРЕ ,И ГЛАСАЈТЕ ЗА ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

15.07.2014 19:08

Зељка дугопругасица :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

16.07.2014 06:23

Каква црна изненађења,куку нама са овим криминалцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фердо

16.07.2014 06:27

Погледајте средњи ред Човић Цвијановић и Церић, три члана предсједништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оптимиста

16.07.2014 08:45

Који су то људи кадри да изнесу те промјене? Нису ли сва ова лица већ видјена по сто пута на разним важним функцијама. Резултат ваљда знамо. Потврдјује се она максима да имамо таман такву власт какву и заслужујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједниство

17.07.2014 06:31

Надам се два наша представника у Предсједниству, вјероватно Иванић и Радончић.

ОДГОВОРИТЕ