(Pred)izborna iznenađenja

Istekao je rok za prijavu kandidata i kandidatskih listi za predstojeće opšte izbore u BiH.

Bosna i Hercegovina 15.07.2014 | 20:18
(Pred)izborna iznenađenja

Javnost je najviše čekala imena kandidata za članove Predsjedništva BiH. Iznenađenja ima, ali se ne očekuju promjene.

Politički subjekti su imali rok do juče (14.7.) do 16.00 časova da predaju kandidatske liste i imena kandidata za predstojeće opšte izbore u BiH koji su zakazani za 12. oktobar. Manje – više stanje je bilo poznato i nekoliko mjeseci ranije kada je riječ o imenima kandidata mada se u Republici Srpskoj do kraja vodila „borba“ untar Saveza za promjene kada je riječ o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH. Nakon neslaganja sa naprednjacima Jovana Hadži Mitrovića, koji je bio protiv kandidature Mladena Ivanića za Predsjedništvo, Savez je ipak odlučio da na tu poziciju imenuje upravo Ivanića, koji će na megdan Željki Cvijanović, kandidatu trenutno vladajuće koalicije u RS, SNSD-a, DNS-a i SP-a.

Bitka za promjene u RS

„Opredijeljeni smo da mjenjamo postojeći režim, mnogo je toga jako loše. Uvjeren sam da ćemo stvoriti uslove da opozicija pobjedi i da se stvari od oktobra istinski promijene. Naša opredjeljenost za promjene je jasna“, rekao je Mladen Ivanić, kandidat opozicije iz RS-a, Saveza za promjene koji broji sedam političkih subjekata iz ovog entiteta.

 Željka Cvijanović rekla je da se ne boji nijednog protivkandidata. Komentarišući izjavu lidera PDP-a Mladena Ivanića da je uvjeren da je može pobijediti u trci za člana Predsjedništva BiH, Cvijanovićeva je rekla da je i dok nije bila nosilac neke funkcije "bolje trčala trku" od Ivanića koji je imao funkciju.

"Lijepo je što Ivanić tako fino o sebi govori. Odlično znam koju trku trčim za Republiku Srpsku čitav niz godina. Čak i onda kada je Ivanić nosio jednu ili dvije-tri važne funkcije, ja ih tada nisam nosila, ali sam i tada trčala trku bolje od njega", rekla je Cvijanovićeva.

Hadžiomerović najveće iznenađenje

Pored kombinatorika iz RS-a, najveće iznenađenje ovih izbora biće Bakir Hadžiomerović, saglasni su i analitičari i cijela javnost. Ovaj novinar i urednik Federalne televizije kandidat je SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH a odluku je donijelo Predsjedništvo stranke.

"Htjeli smo da dođemo do kandidata koji će biti novi kandidat, koji će biti dokazani borac za BiH, koji će biti ljevičar po svom opredjeljenju i koji će predstavljati novo lice. Zato smo se opredijelili da Bakir Hadžiomerović predstavlja SDP", poručio je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i dodao da je Enes Suljkanović drugi kandidat SDP-a za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

 Bakir Hadžiomerović rekao je da nije smio propustiti ovu šansu: "Ovo je šansa koju nisam smio propustiti, bio bih neodgovoran prema svojoj djeci i BiH. Ja ću pobijediti ove izbore, svojim protukandidatima želim sreću“.

Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva je Bakir Izetbegović i to je odlučeno prije nekoliko dana na sjednici Predsjedništva ove stranke. Kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je lider stranke Fahrudin Radončić. Stranka dijaspore BiH takođe je predala Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za predstojeće izbore u BiH a kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH je Džebrail Bajramović.

Suljagić ispred DF-a

Kada je riječ o članovima Predsjedništva BiH iz Fedracije još je zanimljiva kandidatura Emira Suljagića, kooradinatora koalicije Prvi mart. Njegova kandidatura je ispred Demokratske fronte Željka Komšića, koju je napustio Damir Marjanović, član Predsjedništva stranke koji je trebao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.

„Zalažem se da BiH bude zemlja jednakopravnih građana na svakom njenom koraku. S obzirom na ustavna ovlaštenja Predsjedništva BiH najvažnija stvar će biti pokretanje BiH u njenom članstvu ka NATO-u. Što se mene lično tiče ja ću ostati vjeran ciljevima, misiji i vrijednostima pokreta Prvi mart“, rekao je Suljagić.

Prije više od mjesec dana kanidaturu za člana Predsjedništva BiH objavio je Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH. On je tada rekao da nije neobično što su vjerski lideri politički opredijeljeni: „Bez imalo zadrške stavljam sve svoje sposobnosti u službu predanog rada za dobrobit svih građana naše zemlje. Odluku nisam donio sam, niti olako. Od svojih saradnika i sugrađana dobio sam ohrabrenje i podršku za kandidaturu“, rekao je tada Cerić.

 Kazaz: „Skandalozno“

Politički analitičar Enver Kazaz oštar je u ocjeni kandidata za članove Predsjedništva BiH, posebno bošnjačkih: „Nevjerovatno je da su pojedini kandidati samo karikature pojedinih stranaka. Neke kandidature su skandalozne. Takođe neke partije su kandidovale ljude koji im trebaju za dalje djelovanje a ne zbog toga što oni nešto vrijede. U svakom slučaju, sretno bilo na novim izborima, ništa novo pod kapom nebeskom, samo određene strukture i dalje napreduju“.

Na ovim izborima koalicija Hrvatskog narodog sabora kandidovala je Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Osim Čovića u trci za hrvatskog člana Predsjedništva su i prvi čovjek HDZ-a 1990 Martin Raguž, zatim Zora Terzić Šeremet kandidat Demokratske fronte Željka Komšića i Živko Budimir kao kandidat nekoliko manjih stranaka.

„Ja sam otklonio onu ključnu barijeru koju sam imao ali moram isto tako reći, što nije pristojno, da ja za to nemam podrušku svoje porodice“, rekao je Dragan Čović uoči isteka roka za predaju listi.

Posljednji krug političkog pakla

Sve u svemu šarena politička pozornica na kojoj će se kandidati boriti za mandat od naredne četiri godine za mjesto kolektivnog šefa države. Analitičari kažu da je nažalost riječ o ljudima isturenim iz istih centara moći, bez očekivanja za bilo kakve konkretne promjene.

„U cijeloj BiH postoji odumiranje zrele političke scene i te političke kalkulacije sa raznim imenima govore o tome da političke partije nisu dovoljno isprofilisane. I mislim da je to posljednji krug političkog pakla, da ćemo tek na narednim izborima možda moći da govorimo o nekim predstavnicima koji zaista odražavaju politike. Ovako, to su samo kalukulacije“, kaže politički analitičar Miloš Šolaja.

Istekao je dakle rok do kada političke partije treba da predaju kandidatske liste i imena kandata za predstojeće opšte izbore koji će se održati 12 oktobra. Centralna izborna komisija nakon zaprimljenjih prijava, ima rok do 8. avgusta za ovjeru kandidatskih listi. Osim listi za članove Predsjedništva BiH, među današnjim predatim listama su i one za predsjednika/potpredsjdnika RS-a i Federacije BiH kao i za parlamente oba entiteta i Distrikta Brčko.

Izvor: Dojče vele

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

SanjaVG

15.07.2014 06:41

Hoce li obuti bele cizmice dok bude trčala? Padas Cvijanoviceva, nisi ni svjesna da si vec porazena. Vidjecemo te u oktobru, propasti RS-a!

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 06:48

Moje lično mišljenje ko će ući u Predsjedništvo BiH?! Mladen Ivanić,Fahrudin Radončić i Dragan Čović!

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 06:52

"Lijepo je što Ivanić tako fino o sebi govori. Odlično znam koju trku trčim za Republiku Srpsku čitav niz godina. Čak i onda kada je Ivanić nosio jednu ili dvije-tri važne funkcije, ja ih tada nisam nosila, ali sam i tada trčala trku bolje od njega", rekla je Cvijanovićeva. Trčala trke?! Je li se neko kladio na tebe? Kakve su ti šanse na kladionici?

ODGOVORITE
Name

Inuki

15.07.2014 06:52

Nema alternative ovo je vec viđeno. Pripremimo se i u Fbih i u RS na 4 godini dodatne tamnice.

ODGOVORITE
Name

JovanBL

15.07.2014 06:54

Sigurno je da Cvijanoviceva nece uci u Predsjednistvo!

ODGOVORITE
Name

brane

15.07.2014 06:57

Ovo je i više nego jasno. Članovi buduće predsjedništva BiH su: Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović!

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 06:58

Lično po mom mišljenju za hrvatskog člana predsjedništva bio bi prihvatljivi Martin Raguž, ali pored onakve političke lopine Dragana Čović, teško?!

ODGOVORITE
Name

vizionar

15.07.2014 07:09

SRBI SU DOBILI PRAVOG PREDSTAVNIKA I S PONOSMO MOŽEMO REĆI DA NAS U PREDSJEDNIŠTVU BiH PREDSTAVLJA PROFESOR DOKTOR MLADEN IVANIĆ. SVI SRBI ZA IVANIĆA, SIGURNO POBJEĐUJEMO!!!!! A ŽELJKIC NEKA TRČI I TRČI MOŽDA NEGDJE I DOTRČI ALI NE U PREDSJEDNIŠTVO BiH.

ODGOVORITE
Name

axxe

15.07.2014 07:11

Musliman sam ali moj istinski glas zasigurno ide Mladenu Ivaniću mislim da je jedina promisljena glava ..

ODGOVORITE
Name

Papagaj

15.07.2014 07:15

Slike bi trebale biti za potjernice, a ne za izbore. Odavno je "Divlji Zapad" došao u BiH, pa bi ove na slikama trebalo malo "juriti", kao što oni narod jure od "(ne)mila do draga".

ODGOVORITE
Name

mito

15.07.2014 07:30

xxl to su tvoje zelje a ne misljenje.

ODGOVORITE
Name

L€pojka

15.07.2014 07:44

Ima iznenađenja ali ima i po meni nepotrebnih kandidatura: što se tiče hrvatskog člana Čović je trebao izbjeći kandidaturu,ima HDZ mlađih ljudi,Raguž dobar,iskren političar ali pored Čovića,Miletovog jarana teško, srpski član,zbog poznatog stanja u RS Ivanić je dobro rješenje,jeste da se PDP uvijek nekako ubacuje sa strane ali OK,tako je moralo biti,odmjeren političar,solidan diplomata,imat će i podršku Bošnjaka iz RS a to je solidan procenat; kod bošnjačkog člana je politički pluralizam u pravom smislu ali ima i nepotrebnih kandidatura,mislim da Reis Cerić je čisti promašaj,skandal, Hadžiomerović ono njegovo"SKANDALOZNO", Suljagić no coment???, "borba"će biti Izetbegović/Radončić.

ODGOVORITE
Name

x file

15.07.2014 08:06

Cirkus Adria...od 1989 sve isto, pa jos jedan krug... a narod bleji..

ODGOVORITE
Name

Slobodan

15.07.2014 08:18

Zna gospoja da trči, ima iskustvo. Alal vera !

ODGOVORITE
Name

Pajser

15.07.2014 08:40

Auuuuu kakve face i ima mjesta ona narodna kakva ti je država takav je i narod u njoj.

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 08:41

Mito, hvala na primjećenosti, cijenim to!

ODGOVORITE
Name

Душан

15.07.2014 08:44

Мислим да је у РС-у дошао тренутак за промјену власти за долазак нових људи који могу покренути ствари јер владајућа партија очигледно нема више идеја

ODGOVORITE
Name

xxl

15.07.2014 08:48

Vidiš da nisi u pravu!U dva komantara se vidi da sam napisao da Dragan Čović nije moj favorit!Znači nije želja?Ti očigledno ne čitaš?

ODGOVORITE
Name

Modriča

15.07.2014 09:09

Živio naš BAJA 100 godina :-)

ODGOVORITE
Name

OKO0VANI SMO,BRE

15.07.2014 13:29

ONI SU "ČASNI" LJUDI, A NA NAMA SU LANCI.

ODGOVORITE
Name

bosnjak

15.07.2014 14:12

Izetbegovic i Ceric nemaju bas nikakve sanse.

ODGOVORITE
Name

borac rs

15.07.2014 14:20

Cvijanoviceva je tu samo da snosi odgovornost za sve neuspjehe vlade, poznam njenu porodicu solidni ljudi steta.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

15.07.2014 14:51

SAMO PROMJENE, DOSTA IH JE SVE SU POKRALI. FOCA, PROSIRITI FOCU I TUNJICE.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip V.SERBIJA

15.07.2014 16:40

Od ovih gore na slici samo izdvojit IVANICA OSTALE SAMO U ZATVOR ILI DA CISTE ONAJ SLJAM STO SU POPLAVE NANELE A CERICA NA CELO KOLONE. I ONDA DA SE BORE DO POBEDE OD SELAFIJSKOG POKRETA. POZDRAV IZ LAKTASA, VAS OMILJENI BAJA KRATKI G..................

ODGOVORITE
Name

fikret

15.07.2014 17:30

Sledi u oktobru repriza nase omiljene serije.

ODGOVORITE
Name

srebrenik

15.07.2014 17:45

Igre bez granica se nastavljaju isti ce nas pljackati naredne 4 godine.

ODGOVORITE
Name

Nikad nisam u zivotu glasao..

15.07.2014 18:07

Pobjednici su : Nema HLJEBA, Nema HLEBA,i Nestalo KRUHA..

ODGOVORITE
Name

seno

15.07.2014 18:14

nema veze ko ce da uleti u predsednistvo,,,to je jedna vic ustanova o ova trojica tri strasila,,kad samo vidim kad neki predsjednik dodje iz normalne drzave a oni klauni oko njega,,da puknes od smijeha,,pa niko ih ne uzma zaozbiljno

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

15.07.2014 18:24

IZAĐITE NA IZBORE ,I GLASAJTE ZA PROMJENE.

ODGOVORITE
Name

b

15.07.2014 19:08

Zeljka dugoprugasica :-)

ODGOVORITE
Name

Lija

16.07.2014 06:23

Kakva crna iznenađenja,kuku nama sa ovim kriminalcima

ODGOVORITE
Name

Ferdo

16.07.2014 06:27

Pogledajte srednji red Čović Cvijanović i Cerić, tri člana predsjedništva.

ODGOVORITE
Name

Optimista

16.07.2014 08:45

Koji su to ljudi kadri da iznesu te promjene? Nisu li sva ova lica već vidjena po sto puta na raznim važnim funkcijama. Rezultat valjda znamo. Potvrdjuje se ona maksima da imamo taman takvu vlast kakvu i zaslužujemo.

ODGOVORITE
Name

Predsjednistvo

17.07.2014 06:31

Nadam se dva naša predstavnika u Predsjednistvu, vjerovatno Ivanić i Radončić.

ODGOVORITE