Кипрани тужили Турску Хашком суду

Група Кипрана је поднела жалбу за ратне злочине против Турске Међунарондом кривичном суду у Хагу због, како су навели, турске политике насељавања севера Кипра Турцима из Турске.

Свијет 15.07.2014 | 09:16
Кипрани тужили Турску Хашком суду

Кипарски посланик у Европском парламенту Костас Моавридес, који је у понедељак поднео жалбу заједно са групом грађана са Кипра, изјавио је да је политика насељавња противна међународном праву и да је у великој мери изменила демографску слику севера Кипра, пренео је АП.

У жалби је наведбнео да се процењује да више од трећине популације северног дела острва, око 300.000 чине Турци који су доишли из Турске, чије је насељавње било "активно организовала и подржала" турска влада.

Још се додаје да је Турска пружила новим досељеницима посао, финансијску помоћ и доделила им куће и земљу, које у већини случајева припадају кипараким Грцима, који су одатле отишли током турске инвазије.

Турска није за сада одговорила на подношње жалбе, навела је америчка новинска агенција.

Групи Кипрана, која себе назива Кипрани против турских ратних злочина, у састављању жалбе помогао је изралески правни центар Шурат Хадин.

Кипар је подељен од 1974. године - пошто је Турска послала војску након пуча кипарских Грка који су организовале присталице уједињења острва са Грчком - на Републику Кипар на југу коју признаје читав свет и отцепљени турски ентитет на северу острва који признаје само Анкара.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар