Kiprani tužili Tursku Haškom sudu

Grupa Kiprana je podnela žalbu za ratne zločine protiv Turske Međunarondom krivičnom sudu u Hagu zbog, kako su naveli, turske politike naseljavanja severa Kipra Turcima iz Turske.

Svijet 15.07.2014 | 09:16
Kiprani tužili Tursku Haškom sudu

Kiparski poslanik u Evropskom parlamentu Kostas Moavrides, koji je u ponedeljak podneo žalbu zajedno sa grupom građana sa Kipra, izjavio je da je politika naseljavnja protivna međunarodnom pravu i da je u velikoj meri izmenila demografsku sliku severa Kipra, preneo je AP.

U žalbi je navedbneo da se procenjuje da više od trećine populacije severnog dela ostrva, oko 300.000 čine Turci koji su doišli iz Turske, čije je naseljavnje bilo "aktivno organizovala i podržala" turska vlada.

Još se dodaje da je Turska pružila novim doseljenicima posao, finansijsku pomoć i dodelila im kuće i zemlju, koje u većini slučajeva pripadaju kiparakim Grcima, koji su odatle otišli tokom turske invazije.

Turska nije za sada odgovorila na podnošnje žalbe, navela je američka novinska agencija.

Grupi Kiprana, koja sebe naziva Kiprani protiv turskih ratnih zločina, u sastavljanju žalbe pomogao je izraleski pravni centar Šurat Hadin.

Kipar je podeljen od 1974. godine - pošto je Turska poslala vojsku nakon puča kiparskih Grka koji su organizovale pristalice ujedinjenja ostrva sa Grčkom - na Republiku Kipar na jugu koju priznaje čitav svet i otcepljeni turski entitet na severu ostrva koji priznaje samo Ankara.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar