Све тајне савршене шминке!

Прво морате знати који је ваш тип коже, затим како да одаберете праву нијансу и како да је правилно нанесете.

Мода и љепота 14.07.2014 | 14:52
Све тајне савршене шминке!

Линије од пудера код ушију и браде, неприродно пресијавање лица, флеке од размазаног пудера... Има ли неко ко то воли?

Како вам се то не би дешавало, када кренете у куповину подлоге, размотрите ових 6 питања. Када сазнате одговор на све, имаћете савршен тен за сваку прилику!Какав је ваш тип коже и шта желите?
Ако још нисте сигурни, сазнајте какву врсту коже лица имате – масну, суву, мешовиту или нормалну. Такође, морате знати шта желите од подлоге на лицу – да вам потпуно прикрије несвршености, мрљице и митисере по лицу или вам је кожа у реду, а желите мало додатног сјаја.

Течни и пудер у праху су добри за нормалну и масну кожу, док су кремасти и хидратантни пудери идеални за оне са врло сувом или проблематичном кожом, јер осигуравају добру покривеност.

Али, ако имате проблематичну кожу склону акнама, митисерима и црвенилу, најбоље је да користите минералну подлогу или течни пудер.

Какво је време и годишње доба?
Код сувог времена, за већину типова коже добар је течни пудер. Ако имате врло суву кожу, пре наношења пудера свакако нанесите добру хидратантну крему, а на крају можете завршити пудером у праху или компактним пудером. Када је велика влажност ваздуха и више се знојите, најидеалније је или уопште не стављати пудер или користити што лаганију пологу.

Годишње доба, односно осунчаност лица, је такође врло важна, јер не можете користити исту нијансу подлоге зими и лети. У јесењим и зимским месецима користите светлију нијансу, у пролеће и лето тамнију.

Како изабрати одговарајућу нијансу?
Сад још треба одабрати праву нијансу пудера. У куповину подлоге дођите чистог лица и без шминке, како бисте могли да испробате тестере. Пробајте подлогу под различитим врстама светлости како бисте сигурно знали да је баш то права нијанса за вас. Имајте на уму и да расвета зна лако да завара, па је идеално да након испробавања производа изађете на дневно светло и погледате се у огледало.

За какву прилику желите подлогу?
Тражите савршену подлогу због одласка на венчање или за свакодневну употребу? Визажисти за свечане прилике препоручују течни пудер, јер добро прекрива несавршености. За свакодневну употребу идеалан је минерални мејкап са УВ заштитом, док је пудер у праху добар као завршни потез након минералног мејкапа за вечерње изласке.

Како правилно нанети подлогу?

На крају, важно је да знате правилно да нанесете подлогу, како би ваше лице било савршено. Ево шта саветују визажисти:

За свечаније прилике, пре наношења подлоге, нанесите прајмер. Он, осим што хидрира и омекшава кожу, учвршћује је и добар је за све типове коже. Подлога ће дуже трајати, односно мање су шансе да на лицу избије непожељан сјај.Како бисте боље прекрили досадне митисере и флеке на кожи, пре наношења подлоге нанесите добар кокектор на проблематична места.Пре наношења подлоге нанесите хидратантну крему, посебно ако имате суву кожу, па сачекајте да добро упије.

Пудер можете нанети сунђером, прстима или четкицом, а битно је наносити га од средине лица према ивицама. Обратите више пажње на подручје око линије косе, поготово ако ће вам коса бити подигнута, дуж вилице, подручје око очију и иза ушију. Како бисте избегли разлику између лица и врата, важно је да нанесете пудер тачно испод браде и тако постигнете лагани прелаз.

Савршена подлога се стапа са вашом кожом и прикрива недостатке. Али, када радите завршно дотеривање тена, пазите да не претерате. Ако имате осећај да сте нанели превише подлоге, вишак уклоните уз помоћ четке, вате или сунђера.

Новији трендови
Подлога у стику заправо је професионални мејкап, који се често користи у филмовима и на лицу прекрива све недостатке, али узрокује и такозвану маску на лицу. Лице тако на фотографији или филму изгледа савршено, али у стварности делује брашњаво.

Тониране, ББ и ЦЦ креме неки визажисти такође сврставају у подлоге, али је њихов учинак слабији. Тониране креме су најлаганије текстуре, али најмање прикривају.

ББ креме имају мало гушћу текстуру и јаче прикривају несавршености од тониране креме, а уз то имају и низ других својстава, као што су деловање против бора или митисера, УВ заштита и слично. ЦЦ креме су најновији тренд, имају све карактеристике ББ креме, али уз јачу способност прекривања. Највећа замерка оваквим кремама је појава нежељеног сјаја на Т-зони након неког времена.

Коментари / 0

Оставите коментар