Нови закон о раду у Србији

Влада Србије јуче је усвојила измене закона о раду и ПИО. Парламент ће од уторка почети процес њиховог усвајања, а очекује се да буду донети у четвртак.

Србија 14.07.2014 | 10:48
Нови закон о раду у Србији

Шта се мења...

...У ЗАКОНУ О РАДУ

Право на накнаду по основу минулог рада од 0,4% по години рада искључиво код актуелног послодавца, а не за све године стажа.

Право на накнаду због отказа добијеног као технолошки вишак минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Право на отпремнину због одласка у пензију - не више три, већ две просечне плате запосленог
Право на накнаду за ноћни рад од 26%, али не и за сменски рад.

Радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана.

Право на коришћење годишњег одмора запослени добија после месец дана непрекидног рада, а не, као до сада, после шест месеци.

Губи се право на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ. Тада има право да, ако није користио цео или део годишњег одмора, добије новчану накнаду у висини основне зараде увећане за минули рад сразмерно неискоришћеним данима одмора.

Смањује се број дана плаћеног одсуства са седам на пет (венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихова смрт). За добровољно давање крви следе два слободна дана.

Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

Током принудног одмора запослени има право на 60% основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

...У ЗАКОНУ О ПИО

Почев од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава се старосна граница за одлазак жена у пензију, да би 2032. она била 65. година, односно да би се изједначила са условима за мушкарце. Минималан стаж је 15 година.

Уводи се могућност одласка у превремену старосну пензију. Њу могу да користе сви који имају 40 година стажа. Од 2023. у превремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година, а жене са 59,6 година. За недостајуће године живота плаћају пенале 0,34 % месечно. Пензија по овом основу може да им се умањи максимално 20,4 одсто.

Жена која је родила једно дете по том основу има право на додатних шест месеци стажа, а она са двоје деце - једну годину. Жена која је родила троје и више деце има право на додатни стаж од две године.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

14.07.2014 10:01

Само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.07.2014 10:42

Нови закон о раду а нигдје запослених! Не знам за кога је писан овај "закон" и да ли је ту да стити народ или ове странце?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кобра

14.07.2014 12:38

Срамота је да неко са 20.година радног стаза изједнаци са неким ко је тек поцео да ради,нпр хирург који мења послодавца,у вези минулог рада

ОДГОВОРИТЕ