Неизвјесна трка за Предсједништво

Рок за пријаву кандидатских листа за опште изборе у октобру истиче данас у 16 часова, а већина странака и коалиција већ су истакле своје приједлоге.

Босна и Херцеговина 14.07.2014 | 09:51
Неизвјесна трка за Предсједништво

У Савезу за промјене, опозиционој коалицији у Српској, још нису постигли договор, а име свог кандидата за члана Предсједништва БиХ, најавили су да ће саопштити данас у 13 часова.

Од већих странака, за позицију бошњачког члана Предсједништва БиХ данас се очекује и име кандидата СББ-а.

СДП БиХ је за бошњачког члана Предсједништва БиХ кандидовао новинара Бакира Хаџиомеровића, чију кадидатуру је у суботу подржало девет од 16 присутних чланова Предсједништва СДП БиХ.

Све до суботе у том контексту спомињана су имена Бесима Борића и Мехмеда Брадарића, Дениса Бећировића, Нермина Никшића, док име Бакира Хаџиомеровића није спомињано прије саме сједнице Предсједништва.

Демократска фронта (ДФ), коју предводи актуелни члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, имат ће кандидате за хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ, а кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ је Емир Суљагић, бивши СДП-ов министар образовања и науке у Кантону Сарајево, те један од оснивача Удружења "1. март".

Суљагић је, такођер, каријеру започео као новинар. Предсједништво ДФ-а у суботу је  донијело одлуку и о кандидату за хрватског члана Предсједништва БиХ, а то је Зора Терзић-Шеремет, чију биографију нисмо успјели пронаћи ни на Гооглеу.

Емир Суљагић је јуче за "Независне" рекао да није размишљао о могућности кандидатуре, те да му је она понуђена прије неколико дана.

Упитан како је могуће да он, који живи у Српској, буде кандидат за бошњачког члана Предсједништва у ФБиХ, Суљагић објашњава да је због здравственог осигурања још од априла ове године пријављен у Федерацији БиХ.

Борјана Кришто, члан Предсједништва ХДЗ БиХ, казала је да је Предсједништво ХДЗ БиХ углавном утврдило кандидатске листе и за парламент БиХ и Парламент Федерације БиХ, као и кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Незванично смо сазнали да је кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ у име ХДЗ БиХ, лидер ове странке, Драган Човић.

Предсједништво ХДЗ 1990 потврдило је изборне листе за октобрске изборе, као и  кандидатуру Мартина Рагужа, предсједника ове странке, за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о српском члану Предсједништва БиХ, главна борба водиће се између Жељке Цвијановић, кандидата коалиције СНСД - ДНС - СП те кандидата Савеза за промјене, који предводи СДС, а досад се као најозбиљнији кандидат опозиције помињало име Младена Иванића, лидера ПДП-а.

Коалициону слогу и даље, (не)надано, нарушава СНС Хаџи Јована Митровића, који је против Иванића.

Једнако неизвјесна биће борба за бошњачког члана Предсједништва, коју је својом номинацијом отворио актуелни бошњачки члан Бакир Изетбеговић (СДА). Као политичка бомба, одјекнуло је самономинирање бившег реиса Мустафе Церића, нешто мање изненађујућа је кандидатура Мирсада Кебе (такођер независног кандидата), Сефера Халиловића (БПС), док Адил Жигић и Халил Тузлић, за ширу јавност анонимне личности, немају изгледне шансе.

Једнако као и Азра Хаџиахметовић (Странка за БиХ), за коју се спекулише да би могла да буде кандидат партије коју је утемељио Харис Силајџић.

Ипак, чини се да би у хватском корпусу трка могла да буде најмање неизвјесна. Драган Човић, лидер ХДЗ БиХ, свакако је главни фаворит, иако не треба потцијенити ни шансе Мартина Рагужа, лидера ХДЗ 1990.

Младен Иванић, предсједник ПДП-а, је истакао да вјерује у побједу на предстојећим изборима.
"Већина чланова Савеза подржава мене.

Разумијем и Хаџи Јована Митровића, који покушава да изгради позицију за своју партију, али ако му је стало до јединства опозиције и промјене, мислим да не би требало да буде проблема", рекао је Иванић.

Цвијановићева је рекла да је и док није била носилац неке функције "боље трчала трку" од Иванића који је имао функцију.

"Чак и онда када је Иванић носио једну или двије, три важне функције, ја их тада нисам носила, али сам и тада трчала трку боље од њега", рекла је она.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

брзи

14.07.2014 07:58

Трци Зељка у бијелим цизмицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

14.07.2014 08:12

Лоша та опозиција гдје Хаџи Митровић кочи ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

14.07.2014 08:17

Колико је Миле Додик јавно изјавио да не признаје БиХ?! Уколико не признаје БиХ, зашто гура своје СНСД-овце у институције те исте БиХ?! Зашто се није задовољио само кандидатуром у Српској?! Зато што је лажов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

чизме

14.07.2014 08:26

Жељкице ти би се носила са овим Хрватским и Бошњачким представницима , набави чизме да што брже побјегнеш ниси им дорасла ни у причи. Срби гласајмо за Иванића који једини може парирати Хрватском и Бошњачком члану предсједништва.Покажимо да можеме сложно и јединствено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

14.07.2014 21:16

Савез за промјене ће у октобру да одува црвену банду. Одбројавање је почело још 90 дана до пада РЕЖИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

14.07.2014 21:18

Није неизвјесно. Сасвим је извјесно да ће Жељка Цвијановић да изгуби без обзира ко буде на другој страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иваниц закон

15.07.2014 06:09

Моземо прицати ста хоцемо ал овај Иваниц је људина. Са њим се могу сви договарати и спреман је на сваки договор да би свима било боље, како нама тако и у ФБИХ, цовјек није пун мрзње да због мрзње према другим народима стети свом народу као сто то Додик ради сада, бар ја то нисам примјетио до сада. Ми овог цовјека требамо и надам се да це у ФБИХ народ изабрати цовјека попут њега и да це се договарати за боље свима. Не могу да поднесем да неко мозе зртвовати свој народ, гурнут га у бједу и сиромаство само да други не би исли напријед. Само да се уклони овај "Мрзољуб Додик"!

ОДГОВОРИТЕ