Neizvjesna trka za Predsjedništvo

Rok za prijavu kandidatskih lista za opšte izbore u oktobru ističe danas u 16 časova, a većina stranaka i koalicija već su istakle svoje prijedloge.

Bosna i Hercegovina 14.07.2014 | 09:51
Neizvjesna trka za Predsjedništvo

U Savezu za promjene, opozicionoj koaliciji u Srpskoj, još nisu postigli dogovor, a ime svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, najavili su da će saopštiti danas u 13 časova.

Od većih stranaka, za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH danas se očekuje i ime kandidata SBB-a.

SDP BiH je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidovao novinara Bakira Hadžiomerovića, čiju kadidaturu je u subotu podržalo devet od 16 prisutnih članova Predsjedništva SDP BiH.

Sve do subote u tom kontekstu spominjana su imena Besima Borića i Mehmeda Bradarića, Denisa Bećirovića, Nermina Nikšića, dok ime Bakira Hadžiomerovića nije spominjano prije same sjednice Predsjedništva.

Demokratska fronta (DF), koju predvodi aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, imat će kandidate za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Emir Suljagić, bivši SDP-ov ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo, te jedan od osnivača Udruženja "1. mart".

Suljagić je, također, karijeru započeo kao novinar. Predsjedništvo DF-a u subotu je  donijelo odluku i o kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a to je Zora Terzić-Šeremet, čiju biografiju nismo uspjeli pronaći ni na Googleu.

Emir Suljagić je juče za "Nezavisne" rekao da nije razmišljao o mogućnosti kandidature, te da mu je ona ponuđena prije nekoliko dana.

Upitan kako je moguće da on, koji živi u Srpskoj, bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva u FBiH, Suljagić objašnjava da je zbog zdravstvenog osiguranja još od aprila ove godine prijavljen u Federaciji BiH.

Borjana Krišto, član Predsjedništva HDZ BiH, kazala je da je Predsjedništvo HDZ BiH uglavnom utvrdilo kandidatske liste i za parlament BiH i Parlament Federacije BiH, kao i kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Nezvanično smo saznali da je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ime HDZ BiH, lider ove stranke, Dragan Čović.

Predsjedništvo HDZ 1990 potvrdilo je izborne liste za oktobrske izbore, kao i  kandidaturu Martina Raguža, predsjednika ove stranke, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o srpskom članu Predsjedništva BiH, glavna borba vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata koalicije SNSD - DNS - SP te kandidata Saveza za promjene, koji predvodi SDS, a dosad se kao najozbiljniji kandidat opozicije pominjalo ime Mladena Ivanića, lidera PDP-a.

Koalicionu slogu i dalje, (ne)nadano, narušava SNS Hadži Jovana Mitrovića, koji je protiv Ivanića.

Jednako neizvjesna biće borba za bošnjačkog člana Predsjedništva, koju je svojom nominacijom otvorio aktuelni bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA). Kao politička bomba, odjeknulo je samonominiranje bivšeg reisa Mustafe Cerića, nešto manje iznenađujuća je kandidatura Mirsada Kebe (također nezavisnog kandidata), Sefera Halilovića (BPS), dok Adil Žigić i Halil Tuzlić, za širu javnost anonimne ličnosti, nemaju izgledne šanse.

Jednako kao i Azra Hadžiahmetović (Stranka za BiH), za koju se spekuliše da bi mogla da bude kandidat partije koju je utemeljio Haris Silajdžić.

Ipak, čini se da bi u hvatskom korpusu trka mogla da bude najmanje neizvjesna. Dragan Čović, lider HDZ BiH, svakako je glavni favorit, iako ne treba potcijeniti ni šanse Martina Raguža, lidera HDZ 1990.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, je istakao da vjeruje u pobjedu na predstojećim izborima.
"Većina članova Saveza podržava mene.

Razumijem i Hadži Jovana Mitrovića, koji pokušava da izgradi poziciju za svoju partiju, ali ako mu je stalo do jedinstva opozicije i promjene, mislim da ne bi trebalo da bude problema", rekao je Ivanić.

Cvijanovićeva je rekla da je i dok nije bila nosilac neke funkcije "bolje trčala trku" od Ivanića koji je imao funkciju.

"Čak i onda kada je Ivanić nosio jednu ili dvije, tri važne funkcije, ja ih tada nisam nosila, ali sam i tada trčala trku bolje od njega", rekla je ona.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

brzi

14.07.2014 07:58

Trci Zeljka u bijelim cizmicama.

ODGOVORITE
Name

tuga

14.07.2014 08:12

Loša ta opozicija gdje Hadži Mitrović koči stvar.

ODGOVORITE
Name

xxl

14.07.2014 08:17

Koliko je Mile Dodik javno izjavio da ne priznaje BiH?! Ukoliko ne priznaje BiH, zašto gura svoje SNSD-ovce u institucije te iste BiH?! Zašto se nije zadovoljio samo kandidaturom u Srpskoj?! Zato što je lažov!

ODGOVORITE
Name

čizme

14.07.2014 08:26

Željkice ti bi se nosila sa ovim Hrvatskim i Bošnjačkim predstavnicima , nabavi čizme da što brže pobjegneš nisi im dorasla ni u priči. Srbi glasajmo za Ivanića koji jedini može parirati Hrvatskom i Bošnjačkom članu predsjedništva.Pokažimo da možeme složno i jedinstveno.

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.07.2014 21:16

Savez za promjene će u oktobru da oduva crvenu bandu. Odbrojavanje je počelo još 90 dana do pada REŽIMA.

ODGOVORITE
Name

Milica

14.07.2014 21:18

Nije neizvjesno. Sasvim je izvjesno da će Željka Cvijanović da izgubi bez obzira ko bude na drugoj strani.

ODGOVORITE
Name

Ivanic zakon

15.07.2014 06:09

Mozemo pricati sta hocemo al ovaj Ivanic je ljudina. Sa njim se mogu svi dogovarati i spreman je na svaki dogovor da bi svima bilo bolje, kako nama tako i u FBIH, covjek nije pun mrznje da zbog mrznje prema drugim narodima steti svom narodu kao sto to Dodik radi sada, bar ja to nisam primjetio do sada. Mi ovog covjeka trebamo i nadam se da ce u FBIH narod izabrati covjeka poput njega i da ce se dogovarati za bolje svima. Ne mogu da podnesem da neko moze zrtvovati svoj narod, gurnut ga u bjedu i siromastvo samo da drugi ne bi isli naprijed. Samo da se ukloni ovaj "Mrzoljub Dodik"!

ODGOVORITE