Данас консултације Вучића и Додика око "непостојеће" изјаве Ердогана

Председник Владе Србије Александар Вучић примиће данас у Београду председника Републике Српске Милорада Додика, кога је позвао на хитне консултације после изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Република Српска 14.07.2014 | 07:17
Данас консултације Вучића и Додика око "непостојеће" изјаве Ердогана

Вучић је јуче примио писмо Додика, у којем се изражава забринутост због изјава председника Владе Турске и позвао председника РС на хитне консултације, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер Вучић сматра да било какве изјаве, које угрожавају крхку регионалну стабилност, нису добре и очекује од Европске уније, а посебно од Немачке, да помогну очувању регионалног мира и безбедности, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се каже да је Србија била и остаће посвећена миру и стабилности, али ни другима неће дозволити да се уруши све оно што су државе и народи Западног Балкана градили у последњој деценији.

Турски премијер изјавио је на једном предизборном скупу да би, како је пренео "Вечерњи лист" у издању за БиХ, свако ко на било који начин "дирне Бошњаке" против себе имао "100 милиона Турака", истакавши да зато не треба да чуди "када турски ратни брод уплови у Неум" јер је то знак подршке суверенитету БиХ, пренео је "Вечерњи лист".

Додик је упутио писмо премијеру Србије у којем је затражио састанак поводом изјаве Ердогана, јавила је Радио-телевизија РС позивајући се на Срну.

Додик је у писму Вучићу оценио да је неопходно да се, као најодговорнији носиоци власти у Србији и Републици Српској, у најскорије време састану и утврде адекватне одговоре за заштиту државних и националних интереса.

"Уверени смо да сте упознати са најновијим, нескривеним и бруталним нападима највиших функционера Турске на мир и стабилност БиХ, у којој је РС један од два државотворна ентитета, а српски народ један од три констититутивна народа. Последње претње које је из Турске упутио премијер Ердоган свима у БиХ који нису Бошњаци само су један у низу инцидената које Турска годинама производи у БиХ", навео је Додик у писму.

Он је оценио да је последњи инцидент посебно опасан и забрињавајући, јер је овог пута турски премијер са сањарења о обнови Османлијске империје прешао на отворене претње војном интервенцијом у територијалним водама БиХ, мимо сагласности заједничких институција у којима глас има и Република Српска.

"Изражавамо оправдану бојазан да ће ова ескалација претњи, која долази од највиших турских функционера, проћи без реакције осталих европских држава, које су и до сада показивале неразумљиву толеранцију према нападима на мир и стабилност у БиХ који су стизали из Турске", навео је Додик.

Наводећи да изузетно цени непристрасну и мирољубиву политику коју Србија води према суседима, па и према БиХ, Додик је истакао да је обавеза представника Републике Српске да Вучића, као премијера Србије, упозоре да неке државе имају управо супротну политику оној коју води Влада и држава Србија.

"Од државе Србије очекујемо да и даље својим активностима доприноси миру и стабилности у региону, али и да заштити Дејтонски мировни споразум, Републику Српску и српски народ у БиХ", напоменуо је Додик, како преноси РТРС.

Није било могуће пронаћи шире изводе на енглеском језику из овог говора, који је Ердоган, кандидат за председника Турске, наводно одржао на једном предизборном скупу уочи комеморације сребреничким жртвама у Поточарима.

Наводни изводи су објављени на неколико бошњачких сајтова, попут гоБиХ.ба, цазин.нет и сафф.ба, мада није прецизиран извор тих извештаја.

БОЗАЈ: ЕРДОГАН НИЈЕ ДАО СПОРНУ ИЗЈАВУ

Амбасадор Турске у Београду Мехмет Кемал Бозај рекао је Тањугу да су неистинити извештаји појединих медија у БиХ о изјави турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да би свако ко би на било који начин дирнуо Бошњаке против себе имао 100 милиона Турака и додао да ће о томе данас званично обавестити српске власти.

"Наш премијер није дао такву изјаву", рекао је амбасадор Бозај. "То ни на који начин не одражава истину."

Подсетивши да су неки медији у БиХ пренели наводну Ердоганову изјаву, Бозај је рекао да је његов колега у Сарајеву, амбасадор Џихад Ергинај, обавестио тамошње власти да не постоји таква изјава.

"Видео сам да су и неки медији у Србији пренели те неистините наводе те ћу сутра о томе и званично обавестити српске власти", рекао је Бозај.

АМБАСАДА ТУРСКЕ У БИХ: ЕРДОГАНОВА ИЗЈАВА ЈЕ ИЗМИШЉЕНА

Амбасадор Турске у Босни и Херцеговини Џихад Ергинај демантовао је наводе медија у региону о изјави турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да би свако ко би на било који начин "дирнуо Бошњаке" против себе имао "100 милиона Турака", преноси агенција Анадолија.

Подсетивши да су неки интернет портали без позивања на било какав извор пре пар дана објавили да је Ердоган наводно изјавио да се куне Алахом да би свако ко би на било који начин дирнуо Бошњаке имао против себе 100 милиона Турака, амбасадор Ергинај у изјави Анадолији тврди да је реч о лажној изјави, што не доноси ништа добро БиХ.

Амбасадор Ергинај је нагласио да је Турска против било каквих сепаратистичких реторика, да је пријатељ БиХ и њена подршка на сваком плану и да жели мирну, стабилну и просперитетну БиХ, као и да подржава БиХ у целини, што је, како је истакао, потврђено и током недавних поплава.

Извор: Тањуг

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Ја

14.07.2014 05:36

Па како мозете вјеровати Тањугу кад је преко њих Милорад то и подметнуо, туприцу у вези Турске... Миле јадан си а ти Вуцицу леват ако насједнес на ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.07.2014 05:39

Иде Додо преко равног срема, а за њим иде ко памети нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

14.07.2014 05:48

Хахахахахахаа да ли је њега стид имало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВЉАМ КОМЕНТАР

14.07.2014 06:13

Добит ће по ушима то је сигурно, ваља читати измедју редова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

14.07.2014 06:19

Пропаде прилика Баји да се представи као неко ко брине за Србе. Сто није сазивао консултације кад је распродавао све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

14.07.2014 06:22

ГДЈЕ СУ ПАРЕ ЦРНИ МИЛОРАДЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЗДРАВ ОД САНАДЕРА

14.07.2014 06:30

ИЗБОРИ СУ ДА СЕ РАЗАБЕРЕ КУКОЉ ОД ЖИТА. 12. октобра знаћемо шта је шта, сретан пут у прошлост,Мило(к)раде. Доста нам је стварних проблема, а ти измишљаш нове страх од САНАДЕР ЕФЕКТА ту је куца на твоја врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

14.07.2014 06:33

Ово је право "тест" за председника Вуцица , надајмо се да це га полозити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

14.07.2014 06:41

Господине Вучићу, једном и за сва времена му кажи да својим изјавама и привиђањима прво 500 000 Арапа па сада 100 милиона Турака, не срамоти Србе, било би му боље да шути него да изјављује будалаштине и то пред изборе. Лакташенку треба објаснити да му народ не вјерује и не насједа на Додиково брањење РС од Арапа, Турака и про босанских снага у РС-ој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

14.07.2014 06:49

Не брине Додика изјава турског премијера, њему треба Вуичићева подршка на предстојећим изборима јер је свјестан да губи власт, а губљење власи значи полагање рачуна за криминал и корупцију који су он и његова влада направили у последњих осам година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Догадјај

14.07.2014 06:51

Ето како нас Додик брани лазном пропагандом. Па људи дозовите се памети , па овог паметњаковица само октобар мозе помести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

14.07.2014 06:54

Чиме се Милорад бави...чуј да Премијер Турске демантује нешто што није изјавио?!? Па није Турска и њен премијер сеоски махалаш да се прима ко саучешће на сваку небулозу и глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

14.07.2014 07:00

Супља И празна прича губљење времена И тросење народних пара. Боље да си се консултово како народ задовољи ти И нова радна мјеста отворити И наравно сто мање крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МБ

14.07.2014 07:03

Мало маркетинга није на одмет, јер тамошњи медији нису више у служби владајућих у Српској па ајде да мало као закувамо са бошњацима неби ли се докопао гос. Вучића јер тад зна сигурно да ће бити на РТС-у.Тако је кад популарност очигледно муњевито брзо пада а то није никако добро, па онда ајмо да лажемо а успут и да се сликамо мало више са гос. Вучићем да би се стекла слика како њега у Србији подржавају пред изборе и како би мислили да је он једини, ако не буде он нема ни наше Републике Српске. Свашта ће још њихова кухиња да кува до избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

14.07.2014 07:06

Пуно си се Милораде осилио није то добро. Али полако ничија није до зоре сјала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л€појка

14.07.2014 07:08

Сваки коментар је сувишан,Додик губи компас али дословно,ово је дјело његових"кувара",Вучић је на испиту,све испод набијања ногом у д''е је мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

руле

14.07.2014 07:12

Недао Бог да се Турци наљуте било би нам опет 500год. па ко онда да их са Балкана истера зато драги Додице седи смиром и не сили се превисе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Номалан

14.07.2014 07:14

Сада неки портал објави вијест да је Путин нешто рекао контра Хрватске и онда Јосиповић тражи да то Путин демантује. Свашта,има ли неко нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прпа

14.07.2014 07:17

Избори су ту . Туњице су јос близе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

14.07.2014 07:31

И Вуциц ко Додик.како га није стид?

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

14.07.2014 07:36

Њему је једини спас да заратимо. Зна да послије избора иде у затвор и на све је спреман само да остане на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

14.07.2014 07:39

Политика Милорада Додика и СНСД-а мора тражити или ако их нема барем измислити нечија непријатељства, како у Републици Српској и БиХ тако и према иностранству!Лудо је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

14.07.2014 07:39

Можда је дио тактике али Вучић повлачи глупе потезе! Коштаће га ова дружења са Милом мафијашем! Народ све више сумња у Вучића!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

топ листа

14.07.2014 07:54

Све предсједницке (само)обмане: 1. Арапска инвазија на БиХ 2. Турска спрема напад на Србе 3. Зоран Милановиц долази у Бајин воцњак да окрену разањ :) 4. Подрска Израелском нападу на Палестинце 5. Кредит од Путина Додик је срамота и себе и своју породицу свој народ свој ентитет и здрав разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимус

14.07.2014 07:56

Хахаха.. Која смо ми смијурија од дрзаве, Бозе мили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

14.07.2014 08:00

Вучић прима особу која АМБАСАДОРЕ страних земаља назива ЦИТИРАМ: ТРЕЋЕРАЗРЕДНИМ СЛУЖБЕНИЦИМА, завршен цитат. Ако невјерујете увјерите се сами на РТРС страници. ПО његовој изјави и амбасадор Русије је трећеразредни службеник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЛО

14.07.2014 08:33

Ни овој изјави не вјерујете, СТРАСНО ,опаметице се Срби само да не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

14.07.2014 08:44

Не би ме изненадило да је он пласирао ову вјест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ново горазде

14.07.2014 08:49

Оптужује Турке за угрожавање Дејтонског споразума и да угрозавају сувереност и територијални интегритет а годинама нас храни лазима да је бих немогуца,да це расписати референдум о отцјепљењу да се 500.000 арапа насељавају у БиХ и ста све не.Ово висе није питање политике и предизборен реторике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.07.2014 08:55

Главни баја по сваку цијену хоце да се додвори премијеру Вуцицу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

14.07.2014 08:57

Ово је Додиков предизборни трик да добије јос који глас. Ови у Србији рјесавају полако проблеме мада најављено смањене плата и пензија од 10 одсто наисло је на отпор градјана и велико незадовољство али мора се смањити дефицит. Реформе су неопходне и РС бас као и Србији, а Милокрад се пласи Ердоганове изјаве. Па ко дирне 10.000.000 Срба имаце посла са 40.000.000 Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

14.07.2014 10:47

Спиновање је "мајка опстанка на власти". Зато је потребно, у недостатку материјала за спин, измислити га. Јер, како то да у Српској радници штрајкују, синдикати се буне, малинари најављују протесте, јавност прича о лажним др. министрима, а као "српство угрожено од Турака"? "Турци ко вактиле Мехмед ИИ. Фатих спремају инвазију". "Јаничари исукали сабље", а Срби би о платама и пензијама, о министрима и докторатима, о Закону о раду… Не иде никако. Скретање пажње са горућих проблема у Српској постало је провидно као целофан. Тај „целофан спин“ вријеђа интелигенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

14.07.2014 10:47

Доводи Пицоусти Арапе да граде БГ на води и доносе 10 милиона долара помоци за поплављење хахха а сад му је и министар финансија збрисао ! Да не помињем Строс кана, па њега једино кад полиција приведе он тако додје у БГ инаце цим је слободан побјегне.

ОДГОВОРИТЕ