Danas konsultacije Vučića i Dodika oko "nepostojeće" izjave Erdogana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primiće danas u Beogradu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koga je pozvao na hitne konsultacije posle izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Republika Srpska 14.07.2014 | 07:17
Danas konsultacije Vučića i Dodika oko "nepostojeće" izjave Erdogana

Vučić je juče primio pismo Dodika, u kojem se izražava zabrinutost zbog izjava predsednika Vlade Turske i pozvao predsednika RS na hitne konsultacije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić smatra da bilo kakve izjave, koje ugrožavaju krhku regionalnu stabilnost, nisu dobre i očekuje od Evropske unije, a posebno od Nemačke, da pomognu očuvanju regionalnog mira i bezbednosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je Srbija bila i ostaće posvećena miru i stabilnosti, ali ni drugima neće dozvoliti da se uruši sve ono što su države i narodi Zapadnog Balkana gradili u poslednjoj deceniji.

Turski premijer izjavio je na jednom predizbornom skupu da bi, kako je preneo "Večernji list" u izdanju za BiH, svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH, preneo je "Večernji list".

Dodik je uputio pismo premijeru Srbije u kojem je zatražio sastanak povodom izjave Erdogana, javila je Radio-televizija RS pozivajući se na Srnu.

Dodik je u pismu Vučiću ocenio da je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vreme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

"Uvereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Poslednje pretnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH", naveo je Dodik u pismu.

On je ocenio da je poslednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene pretnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

"Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija pretnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država, koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH koji su stizali iz Turske", naveo je Dodik.

Navodeći da izuzetno ceni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao da je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore da neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH", napomenuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

Nije bilo moguće pronaći šire izvode na engleskom jeziku iz ovog govora, koji je Erdogan, kandidat za predsednika Turske, navodno održao na jednom predizbornom skupu uoči komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Navodni izvodi su objavljeni na nekoliko bošnjačkih sajtova, poput goBiH.ba, cazin.net i saff.ba, mada nije preciziran izvor tih izveštaja.

BOZAJ: ERDOGAN NIJE DAO SPORNU IZJAVU

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj rekao je Tanjugu da su neistiniti izveštaji pojedinih medija u BiH o izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i dodao da će o tome danas zvanično obavestiti srpske vlasti.

"Naš premijer nije dao takvu izjavu", rekao je ambasador Bozaj. "To ni na koji način ne odražava istinu."

Podsetivši da su neki mediji u BiH preneli navodnu Erdoganovu izjavu, Bozaj je rekao da je njegov kolega u Sarajevu, ambasador Džihad Erginaj, obavestio tamošnje vlasti da ne postoji takva izjava.

"Video sam da su i neki mediji u Srbiji preneli te neistinite navode te ću sutra o tome i zvanično obavestiti srpske vlasti", rekao je Bozaj.

AMBASADA TURSKE U BIH: ERDOGANOVA IZJAVA JE IZMIŠLjENA

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj demantovao je navode medija u regionu o izjavi turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi svako ko bi na bilo koji način "dirnuo Bošnjake" protiv sebe imao "100 miliona Turaka", prenosi agencija Anadolija.

Podsetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor pre par dana objavili da je Erdogan navodno izjavio da se kune Alahom da bi svako ko bi na bilo koji način dirnuo Bošnjake imao protiv sebe 100 miliona Turaka, ambasador Erginaj u izjavi Anadoliji tvrdi da je reč o lažnoj izjavi, što ne donosi ništa dobro BiH.

Ambasador Erginaj je naglasio da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika, da je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu i da želi mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao i da podržava BiH u celini, što je, kako je istakao, potvrđeno i tokom nedavnih poplava.

Izvor: Tanjug

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Ja

14.07.2014 05:36

Pa kako mozete vjerovati Tanjugu kad je preko njih Milorad to i podmetnuo, tupricu u vezi Turske... Mile jadan si a ti Vucicu levat ako nasjednes na ovo...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

14.07.2014 05:39

Ide Dodo preko ravnog srema, a za njim ide ko pameti nema.

ODGOVORITE
Name

damir

14.07.2014 05:48

Hahahahahahaa da li je njega stid imalo?

ODGOVORITE
Name

OSTAVLJAM KOMENTAR

14.07.2014 06:13

Dobit će po ušima to je sigurno, valja čitati izmedju redova.

ODGOVORITE
Name

Igy

14.07.2014 06:19

Propade prilika Baji da se predstavi kao neko ko brine za Srbe. Sto nije sazivao konsultacije kad je rasprodavao sve.

ODGOVORITE
Name

Slava

14.07.2014 06:22

GDJE SU PARE CRNI MILORADE!!!

ODGOVORITE
Name

POZDRAV OD SANADERA

14.07.2014 06:30

IZBORI SU DA SE RAZABERE KUKOLJ OD ŽITA. 12. oktobra znaćemo šta je šta, sretan put u prošlost,Milo(k)rade. Dosta nam je stvarnih problema, a ti izmišljaš nove strah od SANADER EFEKTA tu je kuca na tvoja vrata.

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

14.07.2014 06:33

Ovo je pravo "test" za predsednika Vucica , nadajmo se da ce ga poloziti.

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.07.2014 06:41

Gospodine Vučiću, jednom i za sva vremena mu kaži da svojim izjavama i priviđanjima prvo 500 000 Arapa pa sada 100 miliona Turaka, ne sramoti Srbe, bilo bi mu bolje da šuti nego da izjavljuje budalaštine i to pred izbore. Laktašenku treba objasniti da mu narod ne vjeruje i ne nasjeda na Dodikovo branjenje RS od Arapa, Turaka i pro bosanskih snaga u RS-oj.

ODGOVORITE
Name

brane

14.07.2014 06:49

Ne brine Dodika izjava turskog premijera, njemu treba Vuičićeva podrška na predstojećim izborima jer je svjestan da gubi vlast, a gubljenje vlasi znači polaganje računa za kriminal i korupciju koji su on i njegova vlada napravili u poslednjih osam godina.

ODGOVORITE
Name

Dogadjaj

14.07.2014 06:51

Eto kako nas Dodik brani laznom propagandom. Pa ljudi dozovite se pameti , pa ovog pametnjakovica samo oktobar moze pomesti.

ODGOVORITE
Name

xy

14.07.2014 06:54

Čime se Milorad bavi...čuj da Premijer Turske demantuje nešto što nije izjavio?!? Pa nije Turska i njen premijer seoski mahalaš da se prima ko saučešće na svaku nebulozu i glupost.

ODGOVORITE
Name

Mimo

14.07.2014 07:00

Suplja I prazna priča gubljenje vremena I trosenje narodnih para. Bolje da si se konsultovo kako narod zadovolji ti I nova radna mjesta otvoriti I naravno sto manje kradje.

ODGOVORITE
Name

MB

14.07.2014 07:03

Malo marketinga nije na odmet, jer tamošnji mediji nisu više u službi vladajućih u Srpskoj pa ajde da malo kao zakuvamo sa bošnjacima nebi li se dokopao gos. Vučića jer tad zna sigurno da će biti na RTS-u.Tako je kad popularnost očigledno munjevito brzo pada a to nije nikako dobro, pa onda ajmo da lažemo a usput i da se slikamo malo više sa gos. Vučićem da bi se stekla slika kako njega u Srbiji podržavaju pred izbore i kako bi mislili da je on jedini, ako ne bude on nema ni naše Republike Srpske. Svašta će još njihova kuhinja da kuva do izbora.

ODGOVORITE
Name

neko

14.07.2014 07:06

Puno si se Milorade osilio nije to dobro. Ali polako ničija nije do zore sjala.

ODGOVORITE
Name

L€pojka

14.07.2014 07:08

Svaki komentar je suvišan,Dodik gubi kompas ali doslovno,ovo je djelo njegovih"kuvara",Vučić je na ispitu,sve ispod nabijanja nogom u d''e je malo.

ODGOVORITE
Name

rule

14.07.2014 07:12

Nedao Bog da se Turci naljute bilo bi nam opet 500god. pa ko onda da ih sa Balkana istera zato dragi Dodice sedi smirom i ne sili se previse!!!

ODGOVORITE
Name

Nomalan

14.07.2014 07:14

Sada neki portal objavi vijest da je Putin nešto rekao kontra Hrvatske i onda Josipović traži da to Putin demantuje. Svašta,ima li neko normalan?

ODGOVORITE
Name

Prpa

14.07.2014 07:17

Izbori su tu . Tunjice su jos blize.

ODGOVORITE
Name

pepa

14.07.2014 07:31

I Vucic ko Dodik.kako ga nije stid?

ODGOVORITE
Name

blbl

14.07.2014 07:36

Njemu je jedini spas da zaratimo. Zna da poslije izbora ide u zatvor i na sve je spreman samo da ostane na vlasti.

ODGOVORITE
Name

xxl

14.07.2014 07:39

Politika Milorada Dodika i SNSD-a mora tražiti ili ako ih nema barem izmisliti nečija neprijateljstva, kako u Republici Srpskoj i BiH tako i prema inostranstvu!Ludo je to!

ODGOVORITE
Name

p

14.07.2014 07:39

Možda je dio taktike ali Vučić povlači glupe poteze! Koštaće ga ova druženja sa Milom mafijašem! Narod sve više sumnja u Vučića!!!

ODGOVORITE
Name

top lista

14.07.2014 07:54

Sve predsjednicke (samo)obmane: 1. Arapska invazija na BiH 2. Turska sprema napad na Srbe 3. Zoran Milanovic dolazi u Bajin vocnjak da okrenu razanj :) 4. Podrska Izraelskom napadu na Palestince 5. Kredit od Putina Dodik je sramota i sebe i svoju porodicu svoj narod svoj entitet i zdrav razum.

ODGOVORITE
Name

anonimus

14.07.2014 07:56

Hahaha.. Koja smo mi smijurija od drzave, Boze mili.

ODGOVORITE
Name

Milojko

14.07.2014 08:00

Vučić prima osobu koja AMBASADORE stranih zemalja naziva CITIRAM: TREĆERAZREDNIM SLUŽBENICIMA, završen citat. Ako nevjerujete uvjerite se sami na RTRS stranici. PO njegovoj izjavi i ambasador Rusije je trećerazredni službenik.

ODGOVORITE
Name

SOLO

14.07.2014 08:33

Ni ovoj izjavi ne vjerujete, STRASNO ,opametice se Srbi samo da ne bude kasno.

ODGOVORITE
Name

Srbo

14.07.2014 08:44

Ne bi me iznenadilo da je on plasirao ovu vjest.

ODGOVORITE
Name

novo gorazde

14.07.2014 08:49

Optužuje Turke za ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i da ugrozavaju suverenost i teritorijalni integritet a godinama nas hrani lazima da je bih nemoguca,da ce raspisati referendum o otcjepljenju da se 500.000 arapa naseljavaju u BiH i sta sve ne.Ovo vise nije pitanje politike i predizboren retorike.

ODGOVORITE
Name

Igor

14.07.2014 08:55

Glavni baja po svaku cijenu hoce da se dodvori premijeru Vucicu..

ODGOVORITE
Name

Milorad

14.07.2014 08:57

Ovo je Dodikov predizborni trik da dobije jos koji glas. Ovi u Srbiji rjesavaju polako probleme mada najavljeno smanjene plata i penzija od 10 odsto naislo je na otpor gradjana i veliko nezadovoljstvo ali mora se smanjiti deficit. Reforme su neophodne i RS bas kao i Srbiji, a Milokrad se plasi Erdoganove izjave. Pa ko dirne 10.000.000 Srba imace posla sa 40.000.000 Rusa.

ODGOVORITE
Name

xxl

14.07.2014 10:47

Spinovanje je "majka opstanka na vlasti". Zato je potrebno, u nedostatku materijala za spin, izmisliti ga. Jer, kako to da u Srpskoj radnici štrajkuju, sindikati se bune, malinari najavljuju proteste, javnost priča o lažnim dr. ministrima, a kao "srpstvo ugroženo od Turaka"? "Turci ko vaktile Mehmed II. Fatih spremaju invaziju". "Janičari isukali sablje", a Srbi bi o platama i penzijama, o ministrima i doktoratima, o Zakonu o radu… Ne ide nikako. Skretanje pažnje sa gorućih problema u Srpskoj postalo je providno kao celofan. Taj „celofan spin“ vrijeđa inteligenciju.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

14.07.2014 10:47

Dovodi Picousti Arape da grade BG na vodi i donose 10 miliona dolara pomoci za poplavljenje hahha a sad mu je i ministar finansija zbrisao ! Da ne pominjem Stros kana, pa njega jedino kad policija privede on tako dodje u BG inace cim je slobodan pobjegne.

ODGOVORITE