Финале СП, припреме: АРГ - НЕМ

Шпанци су неславно сишли са престола. Време је за нове хероје - Немце или Аргентинце.

Фудбал 13.07.2014 | 22:25
Финале СП, припреме: АРГ - НЕМ

Немачка се на кров света последњи пут попела 1990. године, а у редовима ове репрезентације је сада седам играча који су рођени после тог финала на шампионату у Италији - Андре Шурле, Кристоф Крамер, Шкодран Мустафи, Ерик Дурм, Марио Геце, Јулијан Дракслер и Матијан Гинтер.

Погледи целог света биће вечерас, наравно, усмерени и ка Томасу Милеру. Ако постигне гол, и овај Мундијал памтићемо по чињеници да је Немац био најбољи стрелац турнира. Или један од најбољих стрелаца. Тако је било у Јужној Африци 2010 (Милер, Форлан, Снајдер, Виља по пет), тако је било и у Немачкој 2006. (Мирослав Клосе пет голова).

Наравно, и други играчи биће у фокусу. Хавијер Маскерано је фудбалер који је до сада сакупио највише стартова (28), а Месут Озил највише додавања у последњој трећини терена (144).

За нама је један од најспектакуларнијих Светских првенстава у историји. На 63 утакмице постигнуто је 170 погодака (2, 7 по мечу). Време је и за крај, за који се надамо да ће бити достојан таквог турнира.

У утакмици за "златну богињу", право на престо и четворогодишњу владавину планетом састаће се Немци и Аргентинци (21.00 час).

После четири године, стотина квалификационих мечева и наведених утакмица на завршном турниру, све ће бити сажето у 90 минута на Маракани. Европа против Јужне Америке.

Аргентинци, двоструки шампиони света (1978, 1986) суочиће се са троструким прваком (1954, 1974. и 1990). Куриозитет је да ће те две селекције у недељу увече одиграти рекордни, седми међусобни дуел на Мундијалима. "Панцери" су до сада били успешнији, са три победе, два ремија и само једним поразом.

Иако многи приписују Немцима улогу фаворита, без освртања на магију Лионела Месија, неретко се истиче и податак да је најбољи европски тим на претходна три турнира био елиминисан од шампиона света (2002. до Бразила, 2006. од Италије, 2010. од Шпаније).

Са друге стране, Аргентина је испадала од Немачке са претходна два Мундијала. Никада ниједан тим није био елиминисан од исте репрезентације три пута узастопно!

Прва следећа утакмица коју ће играти после Мундијала је управо пријатељски меч против ривала из вечерашњег финала, Аргентина - Немачка! Занимљиво је и то да су и једни и други дошли до полуфинала после продужетака, као и да су и једни и други почели такмичење истог дана: Меси и другови играли су на Маракани против Босне и Херцеговине, а Немци у Салвадору против Португала.

Занимљиво звучи податак да су само четири репрезентације на актуелном Мундијалу до вечерас биле непоражене до продужетака. Поред финалиста, то су Холандија и Костарика! Исто тако, бар до вечерас остаће забележено да је Бразил 2002. био последња латионамеричка селекција која је победила Немачку на Мундијалу.

Наравно, сви погледи ће вечерас бити усмерени и ка Лионелу Месију, најбољем играчу Аргентинаца, који није постигао гол на последње три утакмице. То је његов најдужи низ без постигнутог поготка за репрезентацију од 2011. године.

Узгред, Меси је у каријери одиграо ШЕСТ елиминационих утакмица на Светском првенству и НИЈЕДНОМ није постигао гол!

"Дао бих све своје награде и трофеје да освојим Светско првенство", изјавио је Меси.

Фудбалски савез Аргентине основан је 1893. године, док је ФС Немачке основан 1900. "Панцерима" је ово 19. учешће на финалном турниру, "гаучосима" 17. Немци су прескочили само први шампионат, у Уругвају, на којем је играла Аргентина.

Те две селекције до вечерас су се састале 20 пута. Немци су победили у шест утакмица, пет пута је било нерешено, а Аргентина је победила девет пута.

Лотар Матеус је са 25 наступа на Мундијалима рекордер Немачке, а, с друге стране је историју аргентинског фудбала исписао Дијего Армандо Марадона, са 21 наступом.

Немачка фудбалска репрезентација претрчала је у Бразилу 12 километара више од аргентинске. Европски финалиста је од прве до финалне утакмице истрчао 695 километара, наспрам латионамеричког, који је истрчао 683.

Голове за Аргентину постигла су четири фудбалера, за Немце осморица. "Панцери" су постигли 17 погодака из 64 шута на гол, а Аргентинци осам из 61!

Селектора Аргентине Алехандро Сабеља користио је на претходних шест мечева 20 играча, а Јоаким Лев 18.

Селектор Аргентине Алехандро Сабеља разјаснио је да ће после Мундијала напустити клупу "гаучоса". Уочи утакмице је истакао скромност.

"Са физичког, тактичког и карактерног погледа на ситуацију, Немци су увек били екстремно јаки, а сада имају и разрађен систем, са додавањима између линија, дијагоналним лоптама ка нападачима... Биће нам потребна перфектна утакмица да бисмо их победили. Наш тим је конзервативнији него пре четири године. Покушаћемо да победимо на другачији начин. Даћемо све од себе, жртвоваћемо се, радићемо напорно да би Аргентина поново постал шампион света. Пружићемо максимум. Више од тога не можемо", изјавио је он у најави утакмице.

Селектор Немачке, Јоаким Лев, такође је бираним речима говорио о ривалу.

"Мислим да Аргентина може да игра на неколико различитих начина. Може да рано стане 'у блок', може да изврши велики притисак на противника, може да брзо нападне, а може и да константно ишчекује своју прилику".

"Аргентина има играче који могу да се брзо трансформишу из фазе одбране у фазу напада. Могуће је да се догоди да Аргентина нас прва нападне, па се затим повуче. Требало би да будемо спремни за то. Актуелни тим Аргентине није заснован искључиво на Месију. Имају и друге нападачке опције, Серхија Агуера, Анхела Ди Марију... Организованији су него 2010. године", изјавио је он.

Иако многи мисле да је Мирослав Клосе, најбољи стрелац у историји светских првенстава, пореклом Пољак - он је, заправо, заиста Немац. Отац му је био "фолксдојчер", који је након Другог светског рата сину дао пољско име.

Ако Мирослав вечерас буде заиграо, то ће бити његов други наступ у финалу Мундијала, 12 година после првог. Он је једини преостали репрезентативац Немачке у екипи која је 2002. наступила у утакмици за "Златну богињу" на СП у Јапану и Јужној Кореји.

Занимљив је податак да ће од вечерас остати уписано у историју Мундијала да су Немци и Аргентинци одиграли рекордну, седму међусобну утакмицу. Толико су се на светским првенствима до сада састајале само репрезентације Бразила и Шведске, као и Немачке и Југославије/Србије.

Вечерашњи спектакл у Рију обележиће и завршна свечаност, такозвано "затварање Мундијала". У ритму самбе, више од 400 извођача представиће јавности спектакуларну тачку која ће симболизовати борбу две репрезентације за титулу најбоље на свету. Најављено је да ће у завршној церемонији учествовати и Шакира, Карлос Сантанаса, Вакјлеф Жан, бројни домаћи извођачи...

Највећи адут селектора Јоакима Лева је, пре свега сјајан тимски дух, а појединачно, највише очекивања навијачи Немачке имају од Томаса Милера. Нападач Бајерна постигао је пет голова, исто колико и пре четири године у Јужној Африци.

"Велика је сатисфакција када постигнете гол и дате допринос екипи. Веома сам задовољан због тога, јер није мала ствар уписати се у стрелце на Светском првенству. Истовремено, овде није реч само о постизању голова, већ освајању трофеја за нацију", рекао је Милер.

Немци чекају велики трофеј 18 година, од Европског првенства 1996. године. Аргентинци од 1993. и Купа Америке. То је најдужи "сушни" низ и једне и друге репрезентације ИКАДА.

Судећи према информацијама из Бразила, 692.000 туриста из 203 земље дошло је у Бразил током претходног месеца. Копакабану су претходне ноћи заузели Аргентинци, раширивши свуд по њој шаторе.

На Маракану су стигли и светски лидери, председник ФИФА Сеп Блатер, председник Русије Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел...

Ево и неколико информација о главном арбитру, Николи Рицолију (43).

Светско првенство у Бразилу је друго велико такмичење на којем дели правду. Претходно је судио на три утакмице Европског првенства у Пољској и Украјини. Финале ће му бити четврта мундијалска утакмице. Судио је мечеве: Шпанија - Холандија и, обратити пажњу: Нигерија - Аргентина и Аргентина - Белгија!

Два пута је судио утакмице репрезентације Немачке, и оба пута је "Елф" победио, 2010. Босну и Херцеговину, а 2012. Републику Ирску, у квалификацијама за актуелни Мундијал.

Једна од основних карактеристика италијанског судије је та да нерадо вади црвени картон из џепа. На 24 утакмице репрезентација које је водио као први арбитар искључио је САМО ЈЕДНОГ играча, Швајцарца Лихтштајнера, тако што му је 2010, на почетку квалификација за ЕП показао други жути картон.

 

Пут Немачке до Маракане:

Група Г

1. коло:16. јун (Салвадор) Португал 4:0(3:0)
/Милер 12, 45+1, 78, Хумелс 32/

2. коло: 21. јун (Форталеза) Гана 2:2 (0:0)
/Геце 51, Клосе 71 - Ајев 54, ђан 63/

3. коло: 26. јун (Ресифе): САД 1:0 (0:0)
/Милер 55/

Осмина финала: 30. јун (Порто Алегре) Алжир 2:1 (0:0, 0:0) - после продужетака
/Шурле 92, Озил 119 - Ђабу 120+1/

Четвртфинале: 4. јул (Маракана) Француска 1:0 (1:0)
/Хумелс 12/

Полуфинале: 8. јул (Бело Хоризонте) Бразил 7:1 (5:0)
/Милер 11, Клосе 23, Крос 24, 26, Кедира 29, Шурле 69, 79 - Оскар 90/

Пут Аргентине до Маракане:

Група Ф

1. коло: 16. јун (Маракана) Босна и Херцеговина 2:1 (1:0)
/Колашинац 3(аг), Меси 65 - Ибишевић 84/

2. коло: 21. јун (Бело Хоризонте) Иран 1:0 (0:0)
/Меси 90+1/

3. коло: 25. јун (Порто Алегре) Нигерија 3:2 (2:1)
/Меси 3, 45+1, Рохо 50 - Муса 4, 47/

Осмина финала:1. јун (Сао Пауло) Швајцарска 1:0 (0:0, 0:0) - после продужетака
/Ди Марија 118/

Четвртфинале: 5. јул (Бразилија) Белгија 1:0 (0:0)
/Игуаин 8/

Полуфинале: 9. јул (Сао Пауло) Холандија 0:0 - пеналима 4:2
/Меси, Гарај, Агуеро, Родригез - Робен, Кајт (промашили Флар и Снајдер)

Хоће ли Анхел Ди Марија бити спреман за утакмицу? Судећи према слици са тренинга у суботу увече, спремао за равноправно са екипом. Подсетимо да се током четвртфинала повредио и већ после пола сата игре морао да седне на клупу због кидања бутног мишића.

Већ исте вечери разјашњено је да ће брзо бити подвргнут третману матичним ћелијама.

Аргентинци и Немци среће се вечерас трећи пут у финалу Светског првенства. Први пут су играли 1986, на стадиону Астека, у Мексико Ситију.

Победила је Аргентина, 3:2, головима Брауна, Валдана и Буручаге. Стрелци за "панцере" били су Румениге и Фелер.

Други и, до вечерас, последњи пут, исте репрезентације играле су утакмицу за "Златну богињу" 1990. године. Немци су у Италији славили 1:0, голом Андреаса Бремеа.

Коментари / 0

Оставите коментар